Την επίσκεψη του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη δέχτηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων στα γραφεία του Ομίλου.

Ο κ. Σταθάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πώς έχει η κατάσταση στο κολυμβητήριο, με τις δύο μικρές πισίνες 25 και 12,5 μέτρων να κινδυνεύουν να μείνουν κλειστές μετά την 50άρα που κάθε χειμώνα τα τελευταία πέντε χρόνια αδυνατεί, λόγω του μεγάλου κόστους λειτουργίας της να παραμείνει ανοικτή.

Εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου παρέστησαν η πρόεδρος Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη, ο αντιπρόεδρος Σπύρος Μαραγκουδάκης και η γενική γραμματέας Λία Κρασαδάκη, κάνοντας στον κ. Σταθάκη γνωστή κάθε λεπτομέρεια που αφορά το κολυμβητήριο.

Στις δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως: «Είχα συνάντηση με τη διοίκηση του Ν.Ο.Χ. στην οποία μου παρασχέθηκε ενημέρωση για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν. Πρόθεσή μας όπως φαντάζομαι και των περισσότερων Χανιωτών είναι να υπάρξει μια εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου, να ξεπεραστούν και να ρυθμιστούν με τον καλύτερο, διάφανο και δυνατό τρόπο τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά σε μια δραστηριότητα στην οποία υπάρχει μεγάλη παράδοση στην πόλη μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Προφανώς, υπάρχει μια μεγάλη περικοπή των πόρων. Από την άλλη πλευρά, είναι κι ένα πρόβλημα το οποίο άπτεται και άλλων θεμάτων στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στα Αθλητικά Κέντρα. Πρέπει να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι και ν’ αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή λύση υπό τους σημερινούς περιορισμούς. Πρόθεσή μας είναι να βρεθούν μονιμότερες λύσεις οι οποίες να δώσουν μια προοπτική στο σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων».

Ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε επίσης εάν μπορεί να υπάρξει ένας συντονισμός των τεσσάρων βουλευτών από τα Χανιά έτσι ώστε να υπάρξει πιο μεγάλη πίεση, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα: «Νομίζω ότι επειδή έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, έχουμε κάνει επισκέψεις και στο παρελθόν στην ΓΓΑ, οι τέσσερις βουλευτές εννοώ, το πρόβλημα επηρεάζεται προφανώς από τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει. Ταυτόχρονα όμως νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε μια διαδικασία με την οποία να μπορέσουμε να βρούμε σταθερές και μονιμότερες λύσεις και στις θεσμικές συγκρούσεις που υπάρχουν, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και στα δεδομένα, όπως έχουν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βρεθούν μονιμότερες λύσεις διότι δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο πρόβλημα αλλά για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», ήταν οι δηλώσεις από τον κ. Σταθάκη.

Από μέρους του Ναυτικού Ομίλου, δηλώσεις παραχώρησε η κα Κρασαδάκη, λέγοντας τα εξής: «Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων υπηρετεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και πρωταθλητισμό και η αγωνία που έχει και εκφράζει συνεχώς, είναι να μπορεί να έχει πισίνες για να μπορούν να αθληθούν τα παιδιά. Τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν υπάρχει το χειμώνα πισίνα 50 μέτρων, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που παρά τα προβλήματα, υπάρχουν πισίνες 50 μέτρων για να μπορούν να κάνουν προπόνηση οι αθλητές. Εμείς εδώ, έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα… Αφενός δεν έχουμε πισίνα 50 μέτρων κι αφετέρου η 25άρα πισίνα, η μικρή δηλαδή που λειτουργεί ως ένα προθερμαντήριο για τους αγώνες, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αθλητών, πρωταθλητών, του κοινού και ακόμα γι’ αυτήν, δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο. Ο Ναυτικός Ομιλος όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την 25άρα πισίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα με όλα τα προβλήματα τα οποία γνωρίζετε».

Ηχηρό μήνυμα από τους Συλλόγους Γονέων

Ηχηρό μήνυμα ότι οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου δεν μπορούν να οδηγηθούν σε κλείσιμο κι εγκατάλειψη και πως αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα έστειλαν οι Σύλλογοι Γονέων στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην οποία προχώρησαν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

Ο κόσμος που μαζεύτηκε έξω από το χώρο του κολυμβητηρίου ήταν πάρα πολύς. Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, αθλητές και αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου, γονείς, στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ο.Χ., αλλά και απλός κόσμος που ήρθε να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα να παραμείνουν ανοικτές οι πισίνες τον χειμώνα.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ

Ο Γιώργος Χατζησωτηράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Συγχρονισμένης Κολύμβησης, είπε πως: «Προχωρώντας σε αυτή την συμβολική κίνηση από μέρους μας, το κάνουμε για να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος ότι, άσχετα με το ποιος ευθύνεται, ποιανού δικαιοδοσίας είναι και ποιος πρέπει να λύσει το πρόβλημα, η πισίνα και τα ντους θα πρέπει να θερμαίνονται ώστε τα παιδιά που έρχονται στο κολυμβητήριο να αθλούνται υπό κανονικές συνθήκες, τη στιγμή που εμείς και τους φόρους μας πληρώνουμε και τη συνδρομή μας στο Ναυτικό Ομιλο καταβάλλουμε. Πάνω απ’ όλα πρέπει ν’ απαντήσει το υπουργείο Αθλητισμού, από εκεί θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσει η αναφορά και να πάμε παρακάτω. Δεν συζητάμε εξάλλου για την 50άρα, εδώ και μερικά χρόνια με την 25άρα πισίνα \”βγαίνει\” ο χειμώνας. Έστω, υποτυπωδώς η 25άρα και η 12,5άρα πισίνα και τα ντους θα πρέπει να λειτουργούν, αυτό είναι αυτονόητο».

Εκ μέρους του Συλλόγου Κολύμβησης, ο γραμματέας Φώτης Καζάσης δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε συμβολικό αποκλεισμό του κολυμβητηρίου κάνοντας μία πολύ μεγάλη υπέρβαση. Αφήσαμε τα παιδιά μας για μια μέρα να μην κολυμπήσουν, να μην κάνουν δηλαδή αυτό που αγαπάνε και για το οποίο πασχίζουν και βρίσκονται εδώ όλο αυτό το διάστημα. Το κολυμβητήριο γράφει πάνω \”Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων\”. Για μας, παρόλο που κρατάμε κριτική στάση απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρόβλημα, απέναντι και στο Ναυτικό Ομιλο Χανίων και στο ΕΑΚ Χανίων και στη ΓΓΑ, το θέμα είναι ότι το πρόβλημα παραμένει από το ΕΑΚ Χανίων. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και αυτό που ζητάμε, είναι να πει επιτέλους η Πολιτεία εάν θέλει ένα κολυμβητήριο δημόσιο στην πόλη, να μπορεί να λειτουργήσει. Αφού είναι το πρόβλημα πολιτικό, πολιτική λοιπόν πρέπει να είναι κι η λύση. Αυτό που θα κάνουμε, το επόμενό μας βήμα είναι να ζητήσουμε από τον ίδιο τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Ανδριανό, με μία επιστολή που θα του στείλουμε και θα την υπογράφει σύσσωμη η κολυμβητική κοινότητα, να δώσει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων δεν είναι να μπει ανάμεσα στο Ν.Ο.Χ. και το ΕΑΚ ή να παίξει το ρόλο του πολιορκητικού κλοιού ή του κυματοθραύστη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς πληρώνουμε τη συνδρομή μας και περιμένουμε μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση από την Πολιτεία, να δουλέψει το κολυμβητήριο όλο τον χρόνο σε ασφαλείς και κανονικές συνθήκες λειτουργίας».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Εκ μέρους της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου, η πρόεδρος Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη, τόνισε: «Μετά από πρόταση των Συλλόγων αποφασίστηκε αυτή η κινητοποίηση, μια παράσταση διαμαρτυρίας που αφορά το ολοήμερο κλείσιμο των κολυμβητικών δεξαμενών, όχι της 50άρας πισίνας όμως. Όλη αυτή η κινητοποίηση δεν γίνεται για την πισίνα 50μ., γίνεται για τις μικρές πισίνες των 25 μέτρων, την πισίνα του… Σιλωάμ δηλαδή, γιατί μένοντας αυτή ανοικτή βαφτίζουμε τις αμαρτίες μας και των 12,5 μέτρων. Είναι αυτονόητο, όχι απλά το διεκδικούμε, το απαιτούμε, είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει τις διευκολύνσεις εκείνες που χρειάζεται ώστε αυτές να μένουν ανοικτές. Οι Σύλλογοι Γονέων είναι πάντα κοντά, γνωρίζουν και ασχολούνται, έρχονται κάθε μέρα με τα παιδιά τους, με όλες τις δυσκολίες, με θερμοκρασίες που δεν είναι πολλές φορές οι ζητούμενες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ευήκοα ώτα και ο υφυπουργός κ. Ανδριανός θα ενσκήψει στο πρόβλημα, μην αφήνοντας μια μεγάλη αθλητική υποδομή να κλείσει και μαζί μ’ αυτήν βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά Σωματεία της Ελλάδας, ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το κολυμβητήριο είναι το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση δε που δέχτηκε όσον αφορά τις εξηγήσεις που έδωσε το ΕΑΚ Χανίων μέσω του πρώην αντιπροέδρου του ΕΑΚ Ηρακλείου, κ. Βουρεξάκη, για το πώς είναι ανοικτή η 50άρα πισίνα του κολυμβητηρίου Ηρακλείου, η κα Πράπα-Μυλωνάκη απάντησε: «Όταν δεν έχουμε τι άλλο να πούμε, ζητάμε την συνεισφορά του αντιπροέδρου του ΕΑΚ Ηρακλείου. Υπάρχουν βασικές και ουσιαστικές διαφορές, ότι μιλάμε στο Ηράκλειο για μία πισίνα 50 μέτρων και όχι για την… κολυμβήθρα του Σιλωάμ, των 25 μέτρων για την οποία είχαμε άπειρες φορές τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΑΚ Χανίων, κ. Χαζιράκη ότι δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ. Έχουμε ξεχάσει την 50άρα τα τελευταία 5 χρόνια. Τα χρήματα τα οποία δίνουν οι Σύλλογοι για την πισίνα 50μ. και τα χρήματα που βάζει το ΕΑΚ είναι πάρα πολλά, σε σχέση με αυτά που βάζει το ΕΑΚ Χανίων. Το δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι ο Ναυτικός Ομιλος έχει σύμβαση την οποία τιμά τα τελευταία 30 χρόνια, με την ΓΓΑ και η οποία παραχώρησε δωρεάν το κολυμβητήριο προς χρήση. Και το ότι ο Ναυτικός Ομιλος είναι το μοναδικό Σωματείο στα Χανιά δεν πρέπει ν’ απολογηθεί γι’ αυτό αλλά να εισπράξει τουλάχιστον έναν έπαινο απ’ όλους αυτούς που λένε ότι γνωρίζουν τον αθλητισμό».

Ο ΤΑΚΗΣ ΧΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος, ο Τάκης Χουλιόπουλος, που αποτελεί την ζωντανή ιστορία του Ναυτικού Ομίλου πρωτοστατώντας το 1960 για την επανίδρυσή του και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Χώρας, είπε: «Είμαι στο Ναυτικό Ομιλο από το 1949 ως αθλητής. Έχω πρωτοστατήσει το 1960 για την επανίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ο οποίος είχε διαλυθεί και βάλαμε τότε σκοπό, πάση θυσία, να φτιάξουμε μόνιμες κολυμβητικές εγκαταστάσεις, πράγμα που έγινε το ’62, με τη δωρεά του οικοπέδου από το Δήμο και στη συνέχεια, το ’64, ήταν έτοιμη η κολυμβητική δεξαμενή κι έγιναν τα εγκαίνια. Το κολυμβητήριο τότε ήταν το δεύτερο στην Ελλάδα, αυτών των διαστάσεων, 20 x 50μ. Φτάσαμε τώρα, 50 χρόνια πίσω να λειτουργεί το κολυμβητήριο μόνο το καλοκαίρι, όπως κι εκείνη την εποχή! Προσωπικά δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος Χανιώτης να στενοχωριέται όσο εγώ»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook