Για μία ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε χώρος διαξιφισμών, με φωνές και εκατέρωθεν καταγγελίες.
Αφορμή το πρώτο θέμα συζήτησης η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χανίων για το οποίο δεν υπήρχε προηγούμενη γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. 
Πριν την συζήτηση του θέματος ο Μ. Σκουλάκης πήρε το λόγο και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί σήμερα το θέμα του Τεχνικού Προγράμματος γιατί δεν έχει περάσει προηγουμένως από την γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Μάλιστα αρχικά ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι αν δεν αποσυρθεί, θα παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή του Άρθρου 152. 
Στο θέμα αυτό απάντησε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κεμεσίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα έχει περάσει από την γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε συσταθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ σημείωσε ότι είναι ασφυκτικές οι ημερομηνίες για την ψήφιση του. Επίσης ανέφερε ότι το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του αυτού που είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με κάποιες προσθήκες. 
Το λόγο πήρε ο κ. Παπαδογιάννης ο οποίος σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή που εκλέχτηκε τον περασμένο Μάιο, είχε όλο το χρόνο να συνεργαστεί με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την σωστή κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος. Έθεσε μάλιστα και το ερώτημα ότι αφού το Τεχνικό Προγραμμα είναι συνέχεια του προηγούμενου, σε ποιον θα ασκήσω κριτική, σε αυτήν την Δημοτική Αρχή ή την προηγούμενη; Ενώ ανέφερε πολύ εύστοχα ότι η Δημοτική Αρχή είχε όλο το χρόνο από την πρώτη ημέρα της εκλογής της αλλά και με την ανάληψη των καθηκόντων της να σχεδιάσει ένα σωστό τεχνικό προγραμμα. Αρχικά κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του δήλωσε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση και να έρθει για ψήφιση ένα Τεχνικό Προγραμμα που να εκφράζει την νέα Δημοτική Αρχή. 
Ο κ. Σαρρής αρχικά τοποθετήθηκε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σημαία η διαβούλευση σε όλα τα θέματα και ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν έχει κάνει με την ουσία και πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια ώστε να έρθει σωστά η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα. 
Ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε ότι ποτέ δεν λειτούργησε σωστά η Επιτροπή Διαβούλευσης και να δούμε τις πραγματικές μας ανάγκες για την καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας. 
Kλείνοντας τις πρώτες τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, ο κ. Ριζος σημείωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έρχεται να υπερασπιστεί την Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία δεν λειτούργησε ποτέ. 
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν και Δημοτικοί Σύμβουλοι για το θέμα, μεταξύ αυτών η κ. Χατζηδάκη, η οποία υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κύριος Βλαζάκης ο οποίος σημείωσε το επείγον της υπόθεσης και ο κύριος Λειψάκης ο οποίος διαπίστωσε το παράδοξο ότι η ελάσσονος Αντιπολίτευση δεν ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή, αλλά στην μείζονα Αντιπολίτευση. 
Τοποθετήσεις έκαναν και οι κ.κ. Ανδρεάδης και Περράκης. 
Την απάντηση στο θέμα του αν γνωμοδότησε ή όχι η προηγούμενη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα έδωσε η κ. Μαρία Κοκκινάκη, η οποία είπε ότι η προηγούμενη Επιτροπή γνωμοδότησε για τα έργα που είχαν συνέχεια, αλλά δεν γνωμοδότησε για νέα έργα, αφού δεν είχε αρμοδιότητα ως απερχόμενη Επιτροπή κατά την ημερομηνία της συνεδρίασης της.
Τέλος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βαμβουκας ο οποίος ανέφερε ότι η νέα δημοτική αρχή έτρεξε τις διαδικασίες για να είναι συνεπής και να υποβάλλει προϋπολογισμό μέσα στους χρόνους και ότι το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε από την προηγούμενη επιτροπή διαβούλευσης και κλείνοντας ζήτησε από την Νομική Υπηρεσία να τοποθετηθεί για το αν είναι νόμιμη η γνωμοδότηση της προηγούμενης Επιτροπής Διαβούλευσης ή όχι. 
Ακολούθως στο θέμα έδωσε ερμηνεία η Νομική Σύμβουλος του Δήμου, η κ. Στασσίνου η οποία είπε ότι αν το θέμα που γνωμοδότησε η προηγούμενη Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ουσιώδης δεν ξέρει αν θα υπάρξει νομικό πρόβλημα, αν είναι επουσιώδης δεν θα υπάρξει κανένα. 
Το θέμα του αν θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος ή όχι στην σημερινή συνεδρίαση τέθηκε για ψήφιση και κ. Σκουλάκης πήρε το λόγο, σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Νομικού Συμβούλου, ωστόσο για να μην κατηγορηθεί ότι η παράταξη του μπλόκαρε το Δήμο θα ψηφίσει λευκό και δεν θα κάνει προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 152. 
Ο κ. Παπαδογιάννης πρότεινε να μην συζητηθεί σήμερα να έρθει με την ψήφιση του προϋπολογισμού και δήλωσε αποχή, οι κ.κ. Παπαντωνάκης και Σαρρής ζήτησαν να συνεχιστεί η διαδικασία συζήτησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ο κ. Ρίζος εκείνη την στιγμή απουσίαζε από την αίθουσα. 
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος από τον κ. Κεμεσίδη, την υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας και τις τοποθετήσεις των Επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και δημοτικών συμβούλων.

Ο κ.Σκουλάκης ανακοινώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τα έργα που υλοποιήθηκαν και προωθήθηκαν επι δικής του δημοτικής αρχής, είπε πως για να μην προκληθεί πρόβλημα λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος δεν θα προσφύγει στην επιτροπή του Άρθρου 152, αλλά η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό.

Ο κ.Παπαδογιάννης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση επι της ουσίας του Τεχνικού Προγράμματος, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία οράματος και ανυπαρξία ουσιαστικών έργων στις περιαστικές περιοχές, στην παλιά πόλη, στην σχολική στέγη κ.α. Έκανε λόγο για πληθώρα συνεχιζόμενων έργων ακόμη και απο την προ προηγούμενη δημοτική αρχή που έχουν ενταχθεί και σε αυτό το πρόγραμμα και μάλιστα απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, είπε χαρακτηριστικά.  \”Υποσχεθήκατε πολλά που τα περιμένουν οι Χανιώτες αλλά δεν θα μπορέσετε να τα κάνετε\”.
Τέλος γνωστοποίησε πως καταψηφίζει το πρόγραμμα.

Ιδαίτερα αυστηρή κριτική έγινε και απο τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων κ.κ. Σαρρή, Παπαντωνάκη και Ρίζο, οι οποίοι καυτηρίασαν ιδιαίτερα την κατεύθυνση του Τεχνικού Προγράμματος που δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση και στο συμφέρον των δημοτών, ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική και στην ανυπαρξία έργων για την σχολική στέγη.
Και οι τρείς γνωστοποίησαν πως καταψηφίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής.

Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος κ.Βάμβουκας υπεραμύνθηκε του Προγράμματος διευκρινίζοντας πως οι ουσιαστικές προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής θα φανούν στην διαδικασία συζήτησης του πενταετούς προγράμματος του Δήμου.


Διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία

Τελικά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας η παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε υπέρ στο σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος.

Οι παρατάξεις των κ.κ. Σκουλάκη και Παπαδογιάννη ψήφισαν υπέρ των συνεχιζόμενων έργων και καταψήφισαν τα νέα έργα.

Η παράταξη του κ.Σαρρή και οι κ.κ. Παπαντωνάκης και Ρίζος καταψήφισαν συνολικά το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook