Οι ελπίδες μετά τα τελευταία ευρήματα που δείχνουν ότι το μνημείο δεν έχει συνέχεια και πλέον δεν είναι και πολλά αυτά που αναμένονται στρέφονται ξανά... πίσω.

Στρέφονται δηλαδή στις αρχικές υποθέσεις των επιστημόνων για τον λόφο Καστά και για τον ρόλο του.

Ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στον υπέρλαμπρο τάφο που ανασκάπτεται τώρα θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της ανασκαφής.

Ουσιαστικά, εδώ και καιρό μάλιστα η επικεφαλής των ανασκαφών Κ. Περιστέρη έχει πει:
“Ένας τέτοιος περίβολος που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα δεν είναι δυνατόν παρά να περιέχει σημαντικές ταφές στο εσωτερικό του.” 

Η μια ήδη εντοπίστηκε, οι επόμενες που περιμένει η κ. Περιστέρη μένει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν.

Οι γεωλογικές έρευνες αυτό δείχνουν και εκεί στηρίζονται άλλοι επιστήμονες που λένε ότι ο τάφος που εντοπίστηκε είναι μάλλον μόνο η αρχή της... περιπέτειας στον λόφο Καστά.


Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον Τύμβο :
«Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης»

Το μνημείο μοιάζει να βρίσκεται στη μια άκρη μιας ολόκληρης σύνθεσης που δημιουργήθηκε στον λόφο Καστά. Κατά πολλούς η δημιουργία του περιβόλου οδηγεί μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλες ταφές, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Προς το παρόν τουλάχιστον και παρά την ενδελεχή έρευνα που έχει γίνει δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο σημείο είσοδος σε ταφικό μνημείο.

Ο ήδη γνωστός τάφος που συντάραξε την Ελλάδα και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήταν ο μόνος που μέχρι στιγμής είχε είσοδο από το επίπεδο του περιβόλου.

Ως τώρα υπάρχουν μόνο γεωλογικές ενδείξεις και τίποτε άλλο, αν και έχουν εντοπιστεί πιο παλιές ταφές στην περιοχή, το μνημείο που συνδέεται με τον περίβολο δεν έχει αποκαλύψει τα μυστικά του.

newsit.gr