Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικογένεια, μέσα από τη ματιά των μικρότερων μελών κάθε σπιτιού, των παιδιών, αποτυπώνει μια νέα έρευνα που δημοσιοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Ένας στους τρεις μαθητές (ποσοστό 27,3%) βιώνει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση καθώς γίνεται θέλοντας και μη δέκτης καβγάδων και έντασης στο σπίτι, απόρροια της στενότητας και δυσπραγίας στον οικογενειακό κορβανά.

Το 2014, ένας στους πέντε εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος εξαιτίας της κρίσης.

Ποσοστό 8,2% των μαθητών αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή είτε μαζί με συγγενείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2006 έως το 2010 το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).

Αλλαγές, λιγότερο δραστικές έχουν επέλθει και για ποσοστό 27,9% των μαθητών που δηλώνουν ότι λόγω της νέας οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο σπίτι τους σταμάτησαν να πηγαίνουν διακοπές και ταξίδια.

Χαμηλό αλλά άξιο προσοχής ποσοστό των μαθητών (5,4%) αναφέρει ότι εξαιτίας της οικονομικής, στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα για την αγορά φαγητού.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών»

διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. H έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας Α. Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

protothema.gr