Η σύσκεψη για τον Τουρισμό που διοργανώθηκε από τη Ν.Ε. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τη συμμετοχή του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργου Σταθάκη και πολλών εκπροσώπων οικονομικών, τουριστικών κι εμπορικών φορέων και σωματείων εργαζόμενων των Χανίων, είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα τουρισμού κι επιχειρηματικότητας.

Δόθηκε επίσης η δυνατότητα παρουσίασης θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ανάπτυξη και διαβούλευσης στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτές ασφαλώς δεν κινούνται στη λογική της παροχολογίας και των φοροαπαλλαγών που εσχάτως εξαγγέλλει η μνημονιακή κυβέρνηση, έχοντας ήδη καταστρέψει τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους.

Το δεσμευτικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη στήριξη κι ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και είναι ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο.
Προβλέπει μεταξύ των άλλων:

α) Ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με δόσεις που συνολικά κάθε χρόνο δε θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
β) Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

γ) «Νέα Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισής τους και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

δ) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, αναβάθμιση συνεταιριστικών τραπεζών και ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, αφού το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας και ίδρυση ΚΕΠ επιχειρήσεων.

στ) Θέσπιση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα υπηρετεί ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ισχυρό τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σπάσιμο των ολιγοπωλιακών δομών πολλών κλάδων της οικονομίας.

ζ) Καθολική ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το σύνολο του πληθυσμού.

η) Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με στόχο να γίνει δίκαιο και να παραμείνει σταθερό. Αφορολόγητο 12.000 Ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 26% βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πουθενά δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία αν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάλογες με τις εξαγγελίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

θ) Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του βασικού μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις θα επιτρέψουν στην αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς να σταματήσει την οικονομική καταστροφή που έχουν φέρει τα μνημόνια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη κι ευημερία.