Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα σε πλήθος σιιτών πιστών που συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή για την Ασούρα, την ιερή για τους σιίτες μουσουλμάνους ημέρα μνήμης και πένθους.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη, αλλά οι υποψίες πέφτουν αναπόφευκτα στη σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Πότισκουμ, στην πολιτεία Γιόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας -λιγότερα από 10 μέτρα από το μέγαρο του εμίρη της πόλης.

Ο βομβιστής παρεισέφρησε σε πλήθος πιστών που είχε συγκεντρωθεί για να τιμήσει την ιερή για τους σιίτες επέτειο της Ασούρα, ημέρα μνήμης του θανάτου του Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, στην Κερμπάλα του σημερινού Ιράκ το 680 μ.Χ.

Τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν σε σιιτική οργάνωση, την Ισλαμική Αδελφότητα της Νιγηρίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Premium Times επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες.

Η πολιτεία Γιόμπε βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η Πότισκουμ είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Γιόμπε, της μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να τερματίσουν την εξέγερση των ισλαμιστών, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων μέσα σε πέντε χρόνια.

Η κοινότητα των σιιτών-αποτελούν μειονότητα στην πολιτεία- γίνεται συχνά στόχος των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις σιίτες είχαν σκοτωθεί μέσα σε τέμενος σε επίθεση που είχε αποδοθεί στην οργάνωση αυτή στο Πότισκουμ.

Η ανησυχία για κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω και του πολέμου στη Συρία και της εμφάνισης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Περαιτέρω μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε χώρες με μεγάλες σιιτικές κοινότητες, όπως το Πακιστάν, ο Λίβανος και το Ιράκ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook