Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα στη Δημοτική αρχή Χανίων, η άπορη γυναίκα που πριν από λίγες ημέρς κατήγγειλε ότι εδώ και 6 εβδομάδες τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου Χανίων ήταν άδεια.

Αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης του θέματος και της καταγγελίας ήταν να χαρακτηρίσει έμμεσα η Δημοτική αρχή Χανίων την άπορη γυναίκα μέρος μικροπολιτικού παιχνιδιού!

\”Δεν ασχολούμαι καθόλου με την πολιτική. Αν ήξερε ο κ. Βάμβουκας, ποιόν ψήφισα την τελευταία φορά, τότε δε θα το έλεγε αυτό\”, τόνισε η κα. Κλάουζεν σήμερα στα μέσα ενημέρωσης κάνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφές ότι η καταγγελία για τα άδεια ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου εδώ και ενάμιση μήνα μόνο πολιτική σκοπιμότητα δεν είχε, αλλά ήταν μια πραγματικότητα που εξάλλου καταγράφηκε και από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ίδια στη συνέχεια δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για ό,τι συνέβη και μάλιστα τόνισε πώς υπήρχαν και άλλοι άποροι συμπολίτες που έβλεπαν όλο αυτόν τον καιρό το πρόβλημα με τα άδεια ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου, όμως όπως λέει η ίδια δεν τολμούσαν να το πουν.

Χ. Χατζηδάκη: \”Η δημοτική αρχή δυο μήνες δεν κινήθηκε και έλαβε απόφαση μετά το πρόβλημα\”

Για απραξία, κωλυσιεργία και μη έγκαιρη προμήθεια τροφίμων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταγγέλει η πρώην αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη, τη νυν δημοτική αρχή Χανίων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι πρώην αντιδήμαρχοι, Χρυσούλα Χατζηδάκη και Δημήτρης Λειψάκης, τόνισαν ότι:

«Η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε εγκαίρως στην απευθείας προμήθεια τροφίμων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά περίμενε έως τις 30 Οκτωβρίου 2014 – και αφού είχε προκύψει το πρόβλημα – για να λάβει τη σχετική απόφαση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αν και γνώριζε πολύ καλά ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του δημόσιου διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια τροφίμων είναι χρονοβόρες».

Το γεγονός ότι απαγορεύτηκε από τη δημοτική αρχή η είσοδος των μέσων ενημέρωσης στο κοινωνικό παντοπωλείο όταν τα ράφια ήταν άδεια ενώ επετράπη η είσοδος των δημοσιογράφων όταν γέμισαν τα ράφια δείχνει ότι η δημοτική αρχή είχε να κρύψει κάτι, δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης.

Τα επτά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση

Επιπλέον στη συνέντευξη τύπου τέθηκαν τα εξής 7 ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή, για τα οποία όπως είπαν δεν έχει δοθεί καμία ακόμα απάντηση

  • Με ποια διαδικασία διασφαλίστηκε σήμερα η προμήθεια τροφίμων με δεδομένο ότι μετά την απόφαση απευθείας ανάθεσης που έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 30 Οκτωβρίου 2014, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 20 – 30 ημερών τουλάχιστον, έως ότου υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον προμηθευτή και αφού έχει μεσολαβήσει σε κάθε των περιπτώσεων ο σχετικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα (Ελεγκτής Νομιμότητας, Ελεγκτικό Συνέδριο, κλπ);
  • Η παλιά διοικούσα επιτροπή της οποίας έληξε η θητεία στις 31-08-2014 και στην οποία επί 3 χρόνια ήταν μέλος ο σημερινός αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα να διενεργήσει διαγωνισμό για προμήθεια τροφίμων και όχι η σημερινή δημοτική αρχή. 
  • Κατά την «έρευνα» του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, ζητήθηκαν στοιχεία από τους αρμόδιους υπαλλήλους διαχείρισης του κοινωνικού παντοπωλείου όπως και από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χανίων ώστε να διαπιστώσει ότι:

1) Τηρούνται βιβλία αποθήκης τα ισοζύγια των οποίων αποστέλλονται μηνιαία για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία – εθνικό μηχανισμό ενημέρωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;

2) Στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχει ο κωδικός με τίτλο «δωρεές – οικονομική ενίσχυση για αποκλειστική χρήση του κοινωνικού παντοπωλείου;»

  • Εγκαλούν τους υπαλλήλους για μη τήρηση των απαραίτητων παραστατικών κατά την παραλαβή προϊόντων από τα σημεία συλλογής των; Δεν γνωρίζουν ή έντεχνα αποκρύπτουν ότι υπάρχει πλήρης καταγραφή των εισερχομένων προϊόντων από τους υπεύθυνους υπαλλήλους του κοινωνικού παντοπωλείου;
  • Εγκαλούν τους εθελοντές και τους δωρητές τροφίμων που με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης στηρίζουν τη δομή; Δεν γνωρίζουν ότι τα έσοδα των προσπαθειών και δράσεων των εθελοντών μετατρέπονται σε τρόφιμα και μόνο, με ευθύνη των ίδιων των εθελοντών, οι αποδείξεις των οποίων υπάρχουν στο αρχείο του Κοινωνικού Παντοπωπλείου που διαχειρίζονται οι υπάλληλοι και βρίσκονται και στην κατοχή των ίδιων.

Μπορείτε να δείτε τον απολογιστικό πίνακα Εσόδων – Εξόδων καθώς και το Ισοζύγιο από το 2014 που έδωσε στα ΜΜΕ η κ. Χατζηδάκη εδώ.


\"\"

\”Συκοφαντεί και τους εθελοντές…\” 


«Είναι τραγικό η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσπαθώντας να καλύψει την άγνοια και την ανεπάρκειά της στη διαχείριση σοβαρών θεμάτων κοινωνικής πολιτικής, αποκρύπτει εντέχνως στοιχεία, συκοφαντεί ατεκμηρίωτα την παράταξή μας που ίδρυσε και λειτούργησε άψογα το κοινωνικό παντοπωλείο, συκοφαντεί τις υπηρεσίες…

Συκοφαντεί και τους εθελοντές…

Αντί αυτού καλά θα κάνει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αρχίσει να διοικεί, να παράγει έργο.  Αν δεν ήξεραν πάλι, καθώς ισχυρίζονται ότι έχουν ως προτεραιότητα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, γιατί 2 μήνες τώρα δεν ενημερώθηκαν αναλυτικά από τις υπηρεσίες αλλά το έκαναν μόλις σήμερα το πρωί;

Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας μετά τις εκλογές για ενημέρωση σε θέματα σχετικά; Αν δεν είχαμε μεριμνήσει εμείς για τη διασφάλιση επάρκειας τροφίμων για το πρώτο διάστημα της νέας δημοτικής θητείας όπως αποδεικνύεται με έγγραφο μας όσο και για τη διεξαγωγή σχετικού δημόσιου διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων, πως θα ισχυρίζονταν σήμερα ότι όλοι οι δικαιούχοι τροφοδοτήθηκαν επαρκώς με τρόφιμα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής;»

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook