Πρώτη δημοσίευση: 5/11

Επίσημες ανακοινώσεις για την μεγάλη κληρονομία που άφησε στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Γιώργος Τσικόγιας έκανε την Τετάρτη στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Νίκος Κοτζαμπασάκης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης, του οποίου τα μάτια βούρκωναν κάθε φορά που ανέφερε το όνομα του μακαρίτη Γεώργιου Τσικόγια. Το χρηματικό ποσό που κατέλιπε στη Μητρόπολη με τη διαθήκη του ο εκλιπών ανέρχεται στα 5,9 εκ. ευρώ, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που, σύμφωνα με το νομικός της σύμβουλο, η Μητρόπολη υποχρεούται να κάνει. Ένα οικόπεδο στις παρυφές της πόλης και τρία καταστήματα κληροδοτήθηκαν επίσης στην τοπική Εκκλησία από τον αείμνηστο διαθέτη.

Ο δωρητής είχε συντάξει δύο διαδοχικές διαθήκες, μία το 2011 και μία το 2012, με πανομοιότυπο περιεχόμενο και βούληση. Στην τελευταία απλώς συμπλήρωσε, ως επιθυμία του, ότι τα ενοίκια από τα τρία καταστήματα θα διατίθενται για τις ανάγκες των τριών ενοριακών συσσιτίων της Μητροπόλεως.

\"\"

Δείτε ολόκληρη η τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου

Όπως είπε ο κ. Κοτζαμπασάκης, ο αείμνηστος Γεώργιος Τσικόγιας αποφάσισε την εκχώρηση σχεδόν του συνόλου της περιουσίας του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, χωρίς να επισημαίνει συγκεκριμένο, νομικά δεσμευτικό για την Μητρόπολη-κληρονόμο, σκοπό για την αξιοποίησή της, τον οποίο ωστόσο ο ίδιος είχε προδιαγράψει όσο ήταν εν ζωή. Ακόμα ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να διαθέσει το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για άλλους σκοπούς, όπως π.χ. για την αγορά του πλοίου, καθώς, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ο νόμος δεν της επιτρέπει να χρηματοδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου).

Ο Επίσκοπος τόνισε ότι η Εκκλησία θα σεβαστεί απόλυτα την βούληση του διαθέτη. Συγκεκριμένα, ο μακαριστός Γεώργιος Τσικόγιας επιθυμούσε, με τα χρήματα της περιουσίας του, να ανεγερθεί Ίδρυμα κοινωνικής μέριμνας. Μάλιστα οι σχετικές διαδικασίες είχαν ήδη προ ετών ξεκινήσει με δική του πρωτοβουλία, ενώ είχε επιλέξει ακόμη και την επωνυμία του Ιδρύματος, που, λόγω ιδιαίτερης ευλάβειάς του προς την Παναγία ήθελε να ονομασθεί «ΘΕΟΜΗΤΩΡ». Ωστόσο, ο κ. Ευγένιος πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο να δοθεί και το όνομα του αείμνηστου διαθέτη, καθώς είναι το ελάχιστο αντίδωρο που μπορεί να προσφέρει στην μνήμη του η τοπική Εκκλησία.

Ο διαθέτης αναγράφει ρητά στη διαθήκη του, ότι οι ενοικιαστές των τριών καταστημάτων μπορούν να παραμείνουν σε αυτά, όσο το επιθυμούν, με ενοίκιο που δεν προσαυξάνεται πέραν των από τον νόμο προβλεπομένων κατ’ έτος αυξήσεων.

Ο Μητροπολίτης δεν έκρυψε ότι τον πονάνε διάφορα βιαστικά σχόλια που έγιναν αλλά όπως είπε η Εκκλησία τους αγαπά όλους και τους συγχωρεί. Τόνισε ότι τα χρήματα αυτά για εκείνον είναι ιερά και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε σε όποιον Ρεθυμνιώτη επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιτροπή διαχείρισης της μεγάλης αυτής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόταση που θα κάνει στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο ώστε να δίνονται κάθε χρόνο υποτροφίες σε άπορους σπουδαστές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook