Μια σπουδαία μορφή της αρχαιολογίας, καταγόμενος από ένα χωριό της Σικελίας, κοντά σε μία ελληνική αποικία των Συρακουσών, κηδεύεται σήμερα στην Ιταλία, ο καλός άνθρωπος και σπουδαίος Καθηγητής Vincenzo La Rosa, πολύτιμος συνεργάτης της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.

Ο Καθηγητής Vincenzo La Rosa ήταν Ακαδημαϊκός, π. υποδιευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, (1993/1999), ομότιμος Καθηγητής αρχαιολογίας και προϊστορίας του Αιγαίου του Πανεπιστημίου Catania της Ιταλίας και υπεύθυνος της αρχαιολογικής αποστολής Φαιστού – Αγ. Τριάδος Μεσαράς.

Στην περιοχή μας ήλθε για πρώτη φορά το 1965, ως βοηθός του μακαριστού Καθηγητή Levi και έκτοτε συνεχώς ερχόταν στη Μεσαρά, μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, ενασχολούμενος με πάθος, ως υπεύθυνος, για την ανασκαφή της Φαιστού και της Αγ. Τριάδος. Το 1977 ο επίσης σπουδαίος και μακαριστός Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Antonino Di Vita, που προ ετών επίσης έφυγε από την εδώ ζωή, τον πήρε συνεργάτη του.

Έκτοτε το αρχαιολογικό δίδυμο, Vincenzo La Rosa και Antonino Di Vita, συνέχεια μιας σειράς σπουδαίων Ιταλών Καθηγητών αρχαιολόγων, οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα στην περιοχή μας και αλλού, μας έδωσαν ανεπανάληπτα και νέα αρχαιολογικά δεδομένα.

Ο Καθηγητής Vincenzo La Rosa, διακρίθηκε σε πολλούς επιστημονικούς στίβους και τομείς. Τιμήθηκε από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς και έχει συγγράψει πάνω από 180 επιστημονικές μονογραφίες, άρθα, έχει δε δημοσιεύσει πολλές και αξιόλογες μελέτες. Η Ι. Μητρόπολή μας τον τίμησε με την απονομή της εύφημης μνείας της και με την απονομή της ανωτάτης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας Κρήτης.
Αν κάποιος επιθυμεί να λάβει μια γενική και συνοπτική εικόνα περί της Φαιστού – Αγ. Τριάδος, αλλά και για τον αοίδιμο Καθηγητή La Rosa, μπορεί να διαβάσει το αφιέρωμα σ΄ αυτόν, του περιοδικού της Ι. Μητροπόλεώς μας \”Ἐν Ἐσόπτρῳ\”, το 2012, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.imga.gr/new/css/images/period/EN_ESOPTRO%20teuxos23.pdf

Η Ιερά Μητρόπολη πάντοτε θα ενθυμείται τη σπουδαία και εξαιρετική προσφορά του στα αρχαιολογικά δρώμενα της Μεσαράς και τη συνεισφορά του στη γνώση της τοπικής ιστορίας. Ιδιαιτέρως σημειώνουμε τη βοήθειά του για τα δύο διεθνή, διεπιστημονικά συνέδρια που πραγματοποίησε, το 2012 και 2014, η Εκκλησία των Γορτυνίων.

Η Τοπική Εκκλησία, ο ελάχιστος Επίσκοπός της, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός, εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή σύζυγό του, καθώς και προς ολόκληρη την οικογένειά του και εύχονται για την ανάπαυση της ψυχής του. Μελλοντικά θα οργανωθεί εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως μας, εις μνήμην των δύο μεγάλων Καθηγητών, Antonino Di Vita και Vincenzo La Rosa.-

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook