Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα αρωμάτων που εξάγονται από φυτά , τα λουλούδια, τα δέντρα, τους φλοιούς και από τους σπόρους και έχουν διακριτικές θεραπευτικές, ψυχολογικές, πνευματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται επίσης σε κοινές παθήσεις και σε προβλήματα του δέρματος.

Επειδή όμως έχουν υψηλή συγκέντρωση χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην χρήση τους. Πρέπει πάντα να αναμιγνύονται με κάποια βάση (λάδι ή νερό). Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη και παιδιά κάτω από 3- 5 χρονών και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται: ο βασιλικός, η κάμφορα, το φασκόμηλο και ο ύσσωπος.

Μασάζ

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σώμα και στο πρόσωπο μέσα σε μία βάση. Δοκιμάστε σαν βάση το αμυγδαλέλαιο ή χρησιμοποιείστε την κρέμα σας (για το σώμα ή το πρόσωπο). Ή αναμίξτε το αιθέριο έλαιο με ένα λάδι (ή με μερικές σταγόνες με την κρέμα σας) και απλώστε χωρίς μασάζ: στα χέρια, στο σβέρκο, μεταξύ των ματιών, κάτω από τη μύτη και πίσω από τα αυτιά για να προκαλέσει την τόνωση του οργανισμού. Επίσης δοκιμάστε να ζεστάνετε με τα χέρια σας την κρέμα σας (μαζί με το αιθέριο έλαιο) στη συνέχεια να την μυρίσετε και μετά με απαλές κυκλικές κινήσεις να την απλώσετε. Με την αρωματοθεραπεία, οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων εισέρχονται με την εισπνοή σε όλο τον οργανισμό μας:

Μπάνιο

Για χαλάρωση και αναζωογόνηση προσθέστε 5-10 σταγόνες στην μπανιέρα.

Για ποδόλουτρο χρησιμοποιείστε 3-5 σταγόνες σε ένα μεγάλο μπωλ:

Εισπνοές

Ρίξτε 5-10 σταγόνες σε ένα μπωλ με ζεστό νερό. Στη συνέχεια τοποθετείστε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε για 3- λεπτά.

Αποσμητικό χώρου

Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στην κεραμική συσκευή αρωματισμού ή στη συσκευή ψεκάσεως του χώρου. Μπορείτε επίσης να ανανεώσετε τα ποτ-πουρί με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο. Δοκιμάστε επίσης τη λεβάντα η οποία βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

TIPS

Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο (ανάλογα με το πρόβλημα σας και τα χαρακτηριστικά σας) στο σαμπουάν, στο αφρόλουτρο, στην κρέμα σώματος ή στη λοσιόν του προσώπου σας.

Για λάμψη στα μαλλιά: Γκρέιπφρουτ

Λίγες σταγόνες στο σαμπουάν σας αρκούν για λάμψη στα μαλλιά και για γρήγορο μήκος. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, ρίξτε λίγες σταγόνες στη λοσιόν καθαρισμού του προσώπου σας.

Για λιπαρά μαλλιά: Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο μειώνει και την πιτυρίδα στα μαλλιά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και στο πρόσωπο (Ρίξτε λίγες σταγόνες σ την κρέμα ή τη λοσιόν καθαρισμού σας).

Για τη μείωση των ρυτίδων:

Στο σώμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και είναι πολύ αποτελεσματική για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων. Ρίξτε λίγες σταγόνες στην κρέμα σώματος που ήδη έχετε.

Το υλάνγκ υλάνγκ εξισορροπεί επίσης το σμήγμα του προσώπου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σαμπουάν σας για την ξηρότητα των μαλλιών.

Για ενυδάτωση και ανάπλαση: Πατσουλί

Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες , καταπολεμά τις ρυτίδες και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

Για την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος: Σανδαλόξυλο

Είναι επίσης αποτελεσματικό σαν αποσμητικό σώματος και είναι ιδανικό για ερεθισμούς μετά το ξύρισμα. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο αφρόλουτρο ή στην κρέμα σώματος.

Γράφει η Σωτηρία για την ενότητα HEALTH & BEAUTY του ηλεκτρονικού καταστήματος apothekechania.com (τελειόφοιτη Φαρμακευτικής) [email protected]
Για περισσότερα tips υγείας και ομορφιάς, επισκεφθείτε το apothekechania.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook