Το θέμα των αποζημιώσεων των κατεστραμμένων παραγωγών πρώιμων κηπευτικών της Κουντούρας θα τεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος το ερχόμενο Σάββατο 29/1 θα βρίσκεται στα Χανιά καθώς είναι ομιλητής σε διημερίδα για την ανάπτυξη της Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί στο ΜΑΙΧ.

Το πρωί της Τετάρτης (26/1) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων συζητήθηκε ο τρόπος δρομολόγησης της καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το φυτικό κεφάλαιο και από τα ΠΣΕΑ για τις ζημιές στα θερμοκήπια.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης «θα κάνουμε τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να δούμε πως θα βοηθήσουμε τους παραγωγούς στην περιοχή. Οι περιορισμοί είναι συγκεκριμένοι από τον ΕΛΓΑ. Θα τους δούμε μαζί με τις υπηρεσίες και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε και μια πολιτική παρέμβαση για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς…Θα καλέσω και τους τέσσερεις Βουλευτές των Χανίων και είναι μια ευκαιρία που θα βρεθεί το Σάββατο στα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , εάν μπορέσουμε να επισκεφθούμε μαζί και την Κουντούρα…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) ζήτησε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί.

«Θα πρέπει τάχιστα να καταγραφούν όλες οι ζημιές και με συνοπτικές διαδικασίες από πλευράς κράτους να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αυτοί οι άνθρωποι επένδυσαν πολλά χρήματα και ξαφνικά θα βρεθούν ξεκρέμαστοι καθώς δεν θα χάσουν μόνο την παραγωγή τους αλλά και τα χρήματα που έχουν επενδύσει» είπε ο κ.Γωνιωτάκης επισημαίνοντας πως «σε άλλες περιοχές της χώρας παρόμοια φαινόμενα αποζημιώνοντο σε χρόνο ρεκόρ. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Οι άνθρωποι που έπαθαν ζημιά θα πρέπει να πληρωθούν για το σύνολο της ζημιάς που έχουν».

Επίσης στην προκειμένη περίπτωση τίθεται και το ζήτημα των δανείων προς τις τράπεζες που οφείλουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί της Κουντούρας, τα οποία πρέπει να παραταθούν και μάλιστα άτοκα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και των υπηρεσιών η καταστροφή που έπαθαν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κουντούρα από την χαλαζόπτωση της Δευτέρας είναι ολοκληρωτικές στα γυάλινα θερμοκήπια και σε ένα μεγάλο βαθμό και στα καλυμμένα με πλαστικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook