META την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης Moody\’s υποβάθμισε και την πιστοληπτική αξιολόγηση οκτώ ελληνικών τραπεζών.

Οι υποβαθμίσεις αφορούν την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την ΑΤΕbank, την Τράπεζα Αττικής, την Emporiki Bank και την Geniki Bank.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η Moody\’Αs προχώρησε σ\’Α αυτή την υποβάθμιση είναι οι εξής:

1. Oι μεγάλες πιθανότητες να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους, με άμεσες συνέπειες στον τραπεζικό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο επισημάνθηκε ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας είναι πλέον 50%.

2. Η μεγάλη σύνδεση του χρέους της Ελλάδας με τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιο δυσμενές σενάριο, ο κλάδος θα υποστεί άμεσα μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων του, αποκοπή από τις αγορές χρήματος σε συνδυασμό με αύξηση του ρυθμού απώλειας των καταθέσεων.

3. Η σημερινή υποβάθμιση λαμβάνει υπόψη και τη συνέχιση της βοήθειας της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Moody\’Αs, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση. Παράλληλα, μεγάλη είναι η πιθανότητα η τρόικα, κάποια στιγμή στο μέλλον, να απαιτήσει τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης, ενώ αυτό θα σημάνει και ανακοίνωση επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία και κατ\’Α επέκταση τις τράπεζες.

Και τον Δήμο Αθηναίων

Ο οίκος Moody\’Αs ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων στη βαθμίδα Caa1 με αρνητική προοπτική, από τη βαθμίδα B1, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2011.

«Οι ελληνικοί δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, είναι απίθανο να έχουν επαρκή χρηματοπιστωτική ευελιξία η οποία να δικαιολογεί μία καλύτερη αξιολόγηση από αυτή του Eλληνικού Δημοσίου», δηλώνει ο οίκος.

Τα στοιχεία πριν από το κλείσιμο του 2010 δείχνουν τη δυσκολία του Δήμου Αθηναίων να προσαρμόσει το επίπεδο των δαπανών του στα πολύ χαμηλότερα έσοδα, η οποία καταλήγει στη διεύρυνση του ταμειακού ελλείμματος που πρέπει να χρηματοδοτηθεί, σημειώνει η Moody\’Αs.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook