Για την οικοδόμηση μιας ευρείας συνεργασίας στη Μεσόγειο η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε ένα πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ιταλική Προεδρεία της Ευρωπαικής Ένωσης (β΄εξάμηνο 20140 με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ρώμης (Lazio), τον Ευρωπαικό Οργανισμό των Παράκτιων Περιφερειών ( CRPM-CPMR) και από την PLATFORMA (την ευρωπαική φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη).

Θέμα του συνεδρίου είναι «Διαμεσογειακή Συνεργασία» και η συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στη Διαμεσογειακή Συνεργασία πραγματοποιείται στη Ρώμη 10-11-12 Νοεμβρίου 2014.

 Η Περιφέρεια Κρήτης που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για τη συμμετοχή της, εκπροσωπείται από το Γιώργο Αλεξάκη Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τις Ευρωπαικές και Διεθνείς Σχέσεις.

Οι σύνεδροι που λαμβάνουν μέρος εκπροσωπούν τοπικές και Περιφερειακές αρχές, κρατικές αρχές, μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης στη Μεσόγειο, αλλά και χώρες που είναι σε προενταξιακή διαδικασία και υποψήφιες χώρες, τόσο από τη Βόρεια Ακτή όσο και από τη Νότια Ακτή της Μεσογείου.

Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωμεσογειακών οργανισμών και εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Μεσόγειο αλλά και όσοι είχαν πάρει μέρος στα προγράμματα MED της προηγούμενης περιόδου.

Επί δεκαετίες η Μεσόγειος γίνεται μια σύνθετη κοινωνικό-οικονομική θεσμική και πολιτική περιοχή διαρκώς εξελισσόμενη, με μεγάλη ποικιλία και διαφοροποίηση θεσμών, στρατηγικών και πολιτικών.

Η ρευστή κατάσταση επηρεάζει τις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) της αειφόρου ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Η οικοδόμηση μιας ευρείας Συνεργασίας στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη και τους ακόλουθους παράγοντες : την κλιματική αλλαγή και τις εμφανείς επιπτώσεις της στην Μεσόγειο καθώς και την ενέργεια.

Επίσης θα εξεταστεί η Διαμεσογειακή Συνεργασία υπο το πρίσμα και το περιεχόμενο της νέας agenda Global Post 2015 Development Agenda , που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τα επόμενα έτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook