Η δυσκολία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά το τρέχον έτος, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η φετινή σαιζόν για τις εξαγωγές της Κρήτης με αρνητικό πρόσημο.

Η πτώση των εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξε το 10% και το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στις τάξεις των εξαγωγέων κυριαρχεί -παρά την δύσκολη συγκυρία- το αίσθημα της αισιοδοξίας, καθώς το 2015 θα είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα μία καλή ελαιοκομική χρονιά, μία παράμετρος που αναμένεται να δώσει ώθηση στον εξαγωγικό κλάδο.

Ο σύνδεσμος εξαγωγέων Κρήτης έχει ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων του νησιού προκειμένου το 2015 να αποτελέσει μία χρονιά σταθμό για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Τόσο η αγορά της Κίνας όσο και της Αμερικής είναι δύο άκρως ενδιαφέρουσες αγορές για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει αναλύσεις και εκτενείς διαβουλεύσεις στις τάξεις στελεχών της τοπικής αγοράς.

Οι εξαγωγείς του νησιού θα προτάξουν για ακόμα μία χρονιά το τρίπτυχο, πολιτισμός-κρητικά παραδοσιακά προϊόντα- ιστορία, προκειμένου να μπορέσουν να εισχωρήσουν σε αγορές με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Flashnews.gr/ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook