Σε απόσταση αναπνοής έφτασαν τα τουρκικά μαχητικά, με ένα αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας πάνω από τη Μύκονο.

Τα alarm σύγκρουσης χτυπούσαν σαν δαιμονισμένα στο κόκπιτ του ελληνικού αεροσκάφους, όταν οι πιλότοι είδαν ένα τουρκικό F16 να τους έχει πλησιάσει επικίνδυνα και να προσπαθεί να ανακόψει την πορεία τους.

Πρόκειται για αεροσκάφος Cessna Citation το οποίο πραγματοποιεί για την ΥΠΑ τα flight checks, κάνει, δηλαδή, πτήσεις στις οποίες τεστάρει τη λειτουργικότητα της επικοινωνίας με τους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων αλλά και την κατάσταση των ραντάρ.

Όπως περιγράφει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος:

«Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε μια πτήση flight check και ήταν στο μέσο της "διαδικασίας Μύκονος". Τότε ένα τουρκικό μαχητικό εμφανίστηκε από την Τήνο. Χτύπησε το alarm σύγκρουσης, καθώς το cessna δεν έχει μηχανήματα για διαδικασίες εμπλοκής-απεμπλοκής. Αφού έψαχναν να δουν τί συμβαίνει οι πιλότοι, είδαν ξαφνικά από το παράθυρο το F16 τόσο κοντά τους, που παρεμπόδιζε την πτητική τους πορεία. Όμως και το δικό μας αεροσκάφος είναι υπερηχητικό, εκείνη την ώρα είχε αναπτύξει ταχύτητα 880 χλμ / ώρα, οπότε με έναν ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα alarm σύγκρουσης ξαναχτύπησαν. Το τουρκικό μαχητικό είχε πλησιάσει και πάλι επικίνδυνα. Οι πιλότοι του Cessna έκαναν πάλι έναν ελιγμό και το F16 έφυγε».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεβιζόπουλο, οι πιλότοι της Πολιτικής Αεροπορίας δεν γνωρίζουν τί ακριβώς συνέβη στον αέρα και αν υπήρξε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Όπως είπε «δεν είχαν τα κατάλληλα όργανα για να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης».

newpost.gr