Την ειδική μόνιμη επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής για το θέμα της κατάστασης στην Ουκρανία ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, μετά από αίτημα του προέδρου της επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη.

«Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας» είπε ο κ. Γεροντόπουλος, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι σχεδόν ομαλή για τους ομογενείς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι έλληνες ομογενείς δεν διατρέχουν μέχρι στιγμής κίνδυνο, μολονότι η ανησυχία είναι εύλογη και παραμένει κυρίως εν όψει του χειμώνα και τις περαιτέρω δυσκολίες που επιφέρει σε όσους έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα.

«Η επαφή με την ομογένεια της Ουκρανίας είναι συνεχής και προσεκτική, σε μία σχέση που ήταν και είναι στενή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεροντόπουλος πρόσθεσε ότι στο θέμα της χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας και δελτίου ομογενή, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν λιγότερες από 1.000 αιτήσεις ως προς την υπηκοότητα και περίπου 4.000 για το δελτίο σε όλη την Ουκρανία και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων στην Ουκρανία που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται στις 95.000.

Ο κ. Γεροντόπουλος είπε ότι σημαντική -για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας- είναι και η οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Αυτή αφορά επιχορηγήσεις ύψους 93.000 ευρώ για το 2014, ενώ έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα 105.000 ευρώ.

Προσφάτως διατέθηκαν, όπως είπε ο κ. Γεροντόπουλος, 20.000 ευρώ για τις οικογένειες των έξι θυμάτων, ενώ 30.000 δόθηκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων ως ανθρωπιστική βοήθεια και 43.000 για τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας.

Παράλληλα, ετοιμάζεται μία αποστολή 20.000 ευρώ μέσω του Ερυθρού Σταυρού που θα καλύψουν την ανάγκη φαρμάκων.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το θέμα κυβερνητικής στήριξης της ελληνικής ομογένειας από ενδεχόμενη υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου ως υπερεθνικής, ο υφυπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, αλλά και γενικότερα των μειονοτήτων.

Πρόσθεσε ότι στα εθνικά θέματα η ελληνική κυβέρνηση είναι και πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.
Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε από την επιτροπή τις προτάσεις της. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι αναγκαία πριν κατατεθεί αυτό στη Βουλή.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook