Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για το 2011, στο οποίο συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες για την επόμενη δόση του δανείου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που θα ληφθούν, για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του 2011, είναι αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, καθώς και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ το 2012, κάποια από τα οποία πάντως βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο διερεύνησης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 

 -Μείωση του αφορολόγητου ποσού στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Το αφορολόγητο όριο είναι σήμερα 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 100.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ.

-Διατήρηση δύο συντελεστών ΦΠΑ και ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, κ.ά., τα οποία θα μεταταγούν στον αμέσως επόμενο υψηλότερο συντελεστή.

Εξετάζεται μάλιστα οι δύο αυτοί συντελεστές να είναι μειωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους σημερινούς 13% και 23% αντίστοιχα.

Στον υψηλό συντελεστή θα μεταταγούν τελικά μόνο οι υπηρεσίες εστίασης.

-Μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, πλην των συνταξιούχων που θα εξακολουθήσουν να έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθεί διαφορετικό αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά αυτό θα κριθεί από το αν είναι συνταγματικά ορθό.

-Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων που σήμερα ανέρχεται σε 20% -Ρύθμιση για τα αυθαίρετα -Εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, αλλά με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook