Η σερβική εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία την άδεια να ανακρίνει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα που διέπραξαν οι βοσνιακές δυνάμεις εναντίον των Σέρβων.

«Η εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου ζήτησε την άδεια να ανακρίνει τον Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα που διέπραξαν οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Νάσερ Οριτς εναντίον αμάχων και Σέρβων κρατούμενων στην ανατολική Βοσνία από τον Απρίλιο του 1992 μέχρι τον Ιούνιο του 1995», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η εισαγγελία διευκρινίζει ότι πρόκειται για γεγονότα τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία εναντίον του Νάσερ Οριτς, πρώην διοικητή των βοσνιακών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα.

«Πρόκειται για γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μεταξύ του Ζβόρνικ και του Σκελάνι, στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Ο Οριτς είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2006 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε διετή φυλάκιση επειδή δεν εμπόδισε τα εγκλήματα εναντίον των Σέρβων, όμως απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες στην εκδίκαση της έφεσής του τον Ιούλιο του 2008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook