Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών κ.κ. Στέργιο Μπαμπανάση και Σήφη Βαλυράκη. Οι εκπρόσωποι του ΙΜΜ, επισήμαναν την έλλειψη ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

Ειδικότερα ο κ. Σήφης Βαλυράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας μακρόπνοης, εθνικής στρατηγικής για την υπέρβαση της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η εκπόνηση ενός «Μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης». Απαιτείται ένα διαφορετικό, νέο αναπτυξιακό μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, εξωστρέφειας, τόνωσης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών, η εκκίνηση ενός «νέου υγιούς αναπτυξιακού κύκλου» και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.

Η εξεύρεση κοινού τόπου πολιτικής συνεννόησης, η συναίνεση, η σύγκλιση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για ένα νέο, λειτουργικό, επίκαιρο, παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποτελεί όρο επιβίωσης για την πατρίδα μας. Στο ζήτημα αυτό υπάρχουν βέβαια διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις, η δημιουργική σύνθεσή τους λοιπόν είναι απαραίτητη για την συγκρότηση, μιας εθνικής στρατηγικής διεξόδου από την κρίση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΙΜΜ διοργανώνει την ημερίδα – συνάντηση εργασίας στις 9 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, με βάση τα συμπεράσματα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου στις 29 Απριλίου.

Με βάση τα παραπάνω – κατέληξε ο κ. Βαλυράκης – προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

α) Με δεδομένη αυτή την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, συγκρουσιακή ή συναινετική;
β) Ποιος φορέας θα πρέπει να καταρτίσει το αναγκαίο νέο αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Η Κυβέρνηση; Ειδικό όργανο που ορίζει η Βουλή; Τεχνοκράτες;
γ) Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ή και η διεθνής στήριξη – βοήθεια κάλυψη σε σχέση με το Δημόσιο Χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης ή άλλες πρωτοβουλίες;

Το προεδρείο του ΙΜΜ, ανέπτυξε το ιστορικό και το έργο του ΙΜΜ και προσκάλεσε τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στο συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα με τίτλο «Ελλάδα: Σε αναζήτηση Εθνικού Σχεδίου Διεξόδου από την Κρίση και Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, οι οποίοι πήραν το λόγο στη συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν, έθεσαν ερωτήματα και δεσμεύθηκαν ότι θα αποφασίσουν για την συμμετοχή της ΚΟ στο συνέδριο και τους εισηγητές τους, σε μελλοντική συνεδρίαση.

Στη συνάντηση από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές συμμετείχαν οι εξής:
Πρόεδρος ΚΟ: κ. Πάρης Μουτσινάς
Γραμματέας ΚΟ: κ. Ιωάννης Κουράκος
κ. Δημήτριος(Μίμης) Ανδρουλάκης
κ. Οδυσσέας Βουδούρης
κ. Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος
κ. Ραχήλ Μακρή
κ. Μάρκος Μπόλαρης
κ. Γεώργιος Νταβρής
κ. Θεόδωρος Παραστατίδης
κ. Θεοδώρα Τζάκρη
Στη συνάντηση μετείχε επίσης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook