Σε κλειστό κύκλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ουάσινγκτον, μίλησε την Πέμπτη ο Πολ Τόμσεν, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα και έχοντας δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Στο πάνελ της συζήτησης που είχε τίτλο "η Ελληνική Οικονομία ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο: πρόοδος και προκλήσεις", συμμετείχαν επίσης δύο Έλληνες, πρώην ανώτατα στελέχη που υπηρέτησαν επί χρόνια στο Ταμείο, οι κ.κ. Θάνος Κατσάμπας και Ευάγγελος Καλαμίτσης, καθώς και η διακεκριμένη καθηγήτρια Ειρήνη- Νινέτα Κυριακοπούλου.

"Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί", δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι "το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες", όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι "σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες".

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι αυτά ξεπερνιούνται, όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους.

Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι "χωρίς την εξωτερική βοήθεια η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει", σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έκαναν για την Ελλάδα ό,τι δεν έκαναν για καμία άλλη χώρα", επαναλαμβάνοντας ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος και ότι το μόνο που δεν θα γίνει είναι η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο χρονικό διάστημα που είχε αρχικά υπολογιστεί.

news247.gr