Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίο έχει θέσει η Δημοτική Αρχή, για την καθιέρωση του λιμανιού της Σούδας σε σταθμό κρουαζιέρας (λιμάνι εκκίνησης και κατάληξης), επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη  στο Δημαρχείο Χανίων, υπό την προεδρία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή σημασία για την πόλη μας, το Νομό μας, την Κρήτη αλλά και γενικότερα τον ελληνικό τουρισμό, της καθιέρωσης της Σούδας σε σταθμό κρουαζιέρας, προσθέτοντας ότι «εν’ όψει της άφιξης των πρώτων κρουαζιερόπλοιων στις 3 Μαρτίου 2011, άμεσος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων τα οποία πιθανά θα προκύψουν. Για το λόγο αυτό, σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι η καταγραφή των ενεργειών οι οποίες απαιτούνται να δρομολογηθούν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε το λιμάνι της Σούδας, να καταστεί ασφαλές για τους επιβάτες και να αποκτήσει την προβολή που του αξίζει».

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της σύσκεψης, το λιμάνι της Σούδας, ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, κομβικό σημείο από γεωγραφικής άποψης όσον αφορά τις πορείες των πλοίων, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ι. Δασκαλογιάννης» και το ΒΟΑΚ., δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτο, αφού μπορεί να προσφέρει πολλά στον τουρισμό και την οικονομία του τόπου. Ωστόσο, επειδή τα κρουαζιερόπλοια, απαιτούν στο σύνολό τους ορισμένες βασικές υποδομές που πρέπει να υφίστανται σε κάθε λιμάνι, θα πρέπει να εξεταστούν – ως προσωρινή λύση – και να επιλυθούν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

– Το κυκλοφοριακό και την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου προς τα Χανιά
– Την ασφάλεια των επιβατών με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων
– Την καθαριότητα των χερσαίων χώρων
– Την δημιουργία χώρων υγιεινής
– Την τοποθέτηση σκιάστρων
– Τον εξωραϊσμό της προβλήτας αποβίβασης επιβατών
– Την τοποθέτηση ενδεικτικών χαρτών της πόλης και του Νομού
– Την ενημέρωση των επιβατών – πληρωμάτων μέσω Γραφείου Πληροφοριών
– Τον εξωραϊσμό της Πλατείας Σούδας
– Τον καθορισμό χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων κ.α.