Στα e-shop φαρμακεία μάλλον προτιμάτε την κρέμα με την καλύτερη προσφορά ή εκείνη που εμφανίζεται πιο συχνά στην οθόνη σας ή ακόμη αυτήν που σας πρότεινε η φίλη σας (αν και έχει άλλο τύπο δέρματος και άλλες ανάγκες..). Στο φυσικό χώρο του φαρμακείου νομίζω τα πράγματα είναι καλύτερα, υπάρχει βοήθεια..και παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε τα tester στο χέρι σας, μυρίζετε τις κρέμες και δοκιμάζετε τις υφές. Ωστόσο κάποιες φορές δεν είστε ευχαριστημένοι, η κρέμα δε σας ικανοποίησε, σας έκανε αλλεργία, σας έπεσε πολύ..ελαφριά, πολύ λιπαρή, δε σας βόλεψε η συσκευασία (ήταν σε βάζο,dispenser,σωληνάριο), δε σας άρεσε όπως μύριζε, ή/και σας τελείωσε γρήγορα. Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει πολλά δερμοκαλλυντικά προϊόντα του φαρμακείο και έχοντας ένα μπάνιο όλο κρέμες..θα σας ξεκαθαρίσω ποιά θα μπορούσαν να είναι τα κριτήρια σας στη αγορά της κρέμας σας έτσι ώστε την επόμενη φορά να φύγετε από το φαρμακείο με το μαγικό βαζάκι.

ΒΗΜΑ 1

Όταν έρθετε λοιπόν στο φαρμακείο ή όταν ξεκινήσετε να σερφάρετε στο internet, χρειάζεστε κάτι. Κρέμα ημέρας, κρέμα νύχτας ή μία 24 h (για να μην μπερδεύεστε), κρέμα ματιών (πολύ σημαντική!), serum (εύκολο να το προσθέσετε στη καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας και με πολύ καλά αποτελέσματα όταν το συνδυάσετε με την κρέμα σας) ή ένα δυνατό λάδι (για να δείτε γρήγορα διαφορά στις ρυτίδες σας). Αν δεν ξέρετε τι χρειάζεστε αλλά θέλετε κάτι..σκεφτείτε γιατί . Σας έχει τελειώσει κάποιο προϊόν που βάζατε, θέλετε να δοκιμάσετε το serum που διαφημίζεται (ή ορός στα ελληνικά), θέλετε να αλλάξετε κρέμα νύχτας, να χρησιμοποιείτε πολλές κρέμες μαζί (πχ ανάλογα με τις μέρες), θέλετε μια με αντηλιακό και μία χωρίς δείκτη προστασίας, ή απλά θέλετε να είναι το μπάνιο σας γεμάτο διαφορετικές κρέμες!

ΒΗΜΑ 2

Αν είστε αλλεργικοί (πολλές φορές αγοράζοντας κάτι που δεν το είχατε δοκιμάσει πριν, σας έκανε κοκκινίλα, σας έτσουξε στα μάτια κτλ) σας προτείνω να πάρετε δείγματα (από 1 ή δυο κρέμες) και να τις δοκιμάσετε στο σπίτι. Οι πιθανότητες να σας δημιουργήσουν κάποια αλλεργία τα καλλυντικά του φαρμακείου είναι μικρότερες, αφού τα περισσότερα είναι δερμοκαλλυντικά και είναι μελετημένα ακριβώς γι΄αυτό το λόγο. Τα φυτικά καλλυντικά είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί σας προκάλεσαν κάποια στιγμή αλλεργία. Για παράδειγμα αν είστε αλλεργικοί στο γιασεμί και η κρέμα περιέχει γιασεμί, μπορεί να σας προκαλέσει κάποια αλλεργία. Γι΄αυτό μπορείτε να δείτε το δείγμα στο σπίτι σας. Αν δεν υπάρχει σε δείγμα το συγκεκριμένο που θέλετε, αρκεί να δοκιμάσετε κάποια κρέμα από την ίδια σειρά. Μη διστάσετε να ξαναχρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο προϊόν από την εταιρεία που σας προκάλεσε αλλεργία, απλά ζητήστε ένα δειγματάκι.

ΒΗΜΑ 3

Ποιά μάρκα είναι η καλύτερη; Προσωπικά μου αρέσει να μπλέκω τις εταιρείες και τις σειρές. Δηλαδή μπορείτε να βάζετε έναν ορό για λάμψη από τη μάρκα Χ και από πάνω να χρησιμοποιείτε την ενυδατική σας (που είναι μάρκα Y). Ή να χρησιμοποιείτε το πρωί έναν αντιρυτιδικό ορό και από πάνω να βάζετε το αντηλιακό σας και το βράδυ να βάζετε τον ίδιο ορό με την κρέμα σας. Δοκιμάστε τις υφές, για παράδειγμα των serum, κάποια είναι με γαλακτώδη υφή, πιο ελαφριά (σαν νερό) ή πιο παχύρευστα. Ποιά προτιμάτε; Δείτε την υφή και συγκρίνεται την με αυτή που χρησιμοποιούσατε. Θα αλλάζατε υφή, συσκευασία κτλ; Τι δε σας άρεσε από την προηγούμενη κρεμά σας; Αν είστε ευχαριστημένες με τη μάρκα που χρησιμοποιείτε, μην την αλλάξετε. Αντίθετα δοκιμάστε τα νέα προϊόντα, για παράδειγμα αγοράστε το νέο αντιρυτιδικό λάδι της αγαπημένης σας σειράς και απλώστε από πάνω την κρέμα σας.

Η ιδανική κρέμα για το δέρμα σας, κατά τη γνώμη μου είναι εκείνη που επιλέγεται με βάση την ηλικία και τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεστε μία κρέμα για λιπαρό δέρμα με ακμή αλλά παράλληλα και για πρώτες ρυτίδες. Ή μπορεί να θέλετε μία κρέμα για ρυτίδες και γρήγορα αποτελέσματα. Υπάρχουν κρέμες οι οποίες σαν τις θεραπείες σε ένα δερματολόγο ,δρουν άμεσα! Ή ίσως χρειάζεστε ενυδάτωση και σύσφιξη. Μπορεί ακόμη να χρειάζεστε ένα ακόμη προϊόν για τα σημάδια ( ακμή, πανάδες). Μπορεί να αναζητάτε μία κρέμα με την οποία θα φαίνεστε πιο λαμπερή και με λεία επιδερμίδα. Σίγουρα οι ανάγκες σας αλλάζουν ( ο χρόνος περνάει..) και ανάλογα με τις εποχές το δέρμα σας συμπεριφέρεται διαφορετικά (πχ το καλοκαίρι ιδρώνετε πολύ, ή το χειμώνα σε κάποια σημεία το δέρμα σας είναι ξηρό), ακόμα αν μία περίοδο δεν πίνετε πολύ νερό ή δεν τρώτε σωστά να δείχνει θαμπό και να έχει ανάγκη από extra ενυδάτωση και λάμψη. Αν έχετε ιδιαίτερες ανάγκες (για παράδειγμα λιπαρό, ενήλικο δέρμα με ακμή ή ατοπικό δέρμα ή πρόσωπο με κοκκινίλες ή πανάδες) τότε επιλέξτε κάποιες εταιρείες με σειρές οι οποίες απευθύνονται ακριβώς σε δέρματα όπως το δικό σας. Διαφορετικά, μπορείτε να χαζεύετε τα προϊόντα όλων των εταιρειών του φαρμακείου και να επιλέξετε με βάση την ηλικία σας (ενυδάτωση, πρώτες γραμμές έκφρασης και λάμψη, κατά των ρυτίδων, σύσφιξη). Θα σας πρότεινα τέλος να ρωτάτε και να προτιμάτε όποιο προϊόν είναι σε προσφορά ή extra έκπτωση, το οποίο βέβαια ταιριάζει με τον τύπο του δέρματος σας και ίσως να είναι αυτό το μαγικό βαζάκι που επιθυμούσατε!

Μελετείστε τις κατηγόριες και δείτε τις προσφορές!

Γράφει η Σωτηρία για την ενότητα HEALTH & BEAUTY του ηλεκτρονικού καταστήματος apothekechania.com (τελειόφοιτη Φαρμακευτικής) sotiriaapotheke@gmail.com
Για περισσότερα tips υγείας και ομορφιάς, επισκεφθείτε το apothekechania.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook