Δυο προτάσεις οι οποίες όμως δεν είναι \”ελεύθερες βαρών\” και μια παραπομπή στις υποδείξεις του χωροταξικού σχεδιασμού όταν και εάν γίνει, έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου για τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δίνει πακέτο ευρωπαϊκών πόρων, όπως αυτή ανακοινώθηκε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης. Νίκου Κανελλόπουλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Χανιά.

Από το δήμο Χανίων προτάθηκε ως χώρος ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, αυτός του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο οποίος προσκρούει στον σκόπελο του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την Αντιπεριφέρεια προτάθηκε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το οποίο έχει χάσει την ευκαιρία της παραχώρησης στη Χανιώτικη κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο δικηγορικός σύλλογος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις του δήμου και της αντιπεριφέρειας και παρέπεμψε στο χώρο που θα κριθεί κατάλληλος από έναν χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος όμως, χρόνια τώρα μένει στα συρτάρια και δε φαίνεται να υπάρχει προοπτική να υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από φορείς στο δημαρχείο Χανίων και οι τρεις προτάσεις που ακούστηκαν, τόσο τα δυο οικόπεδα \”φιλέτα\” όσο και η μετάθεση της απόφασης σε ένα μελλοντικό ΓΠΣ,  συνοδεύονται από προβλήματα και καθυστερήσεις.

\"\"

Παλιό ψυχιατρείο βλέπει ως οριστική λύση ο δήμος Χανίων

Συγκεκριμένα ο δήμος Χανίων, προκρίνει ως οριστική λύση το χώρο του παλαιού ψυχιατρείου, στον οποίο θα λειτουργήσει το σύνολο των υπηρεσιών του δικαστικού μεγάρου. Ο χώρος βέβαια, \”σκοντάφτει\” στο γεγονός ότι βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας:

\”Είναι ένας χώρος μεγάλης έκτασης, πολύ κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων και είναι μια περιοχή δίπλα από την οποία θα περάσει μελλοντικά ο δρόμος που θα ενώσει το ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Χανίων. Είναι μαι εξαιρετική ευκαιρία και αν εμείς δεν απαντήσουμε εγκαίρως και δε δώσουμε το κατάλληλο οικόπεδο αυτή η ευκαιρία θα χαθεί. Ο χώρος του παλιού ψυχιατρείου έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρέπει σαν κοινωνία να  ζητήσουμε να ανακτηθεί το οικόπεδο από το ελληνικό κράτος. Δεν θα ξαναβρούμε τέτοιο οικόπεδο. Να παραδεχτώ βέβαια ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο κάτι να γυρίσει πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά εδώ είμαστε σαν κοινωνία να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε\”

\"\"

Αντιπεριφέρεια: Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι η οριστική λύση, το παλιό ψυχιατρείο η προσωρινή

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, προκρίνει για ρεαλιστική όπως είπε και οριστική λύση, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης:

\”Πρέπει να επανέλθουμε σε μια ρεαλιστική πρόταση που είχε έρθει παλιότερα από τον τότε δήμαρχο Κυριάκο Βιρβιδάκη και να κάνουμε δικαστικό μέγαρο σε εκείνο το χώρο. Αυτή είναι η πρόταση για οριστική λύση. Επειδή αυτή η πρόταση όμως είναι ίσως χρονοβόρα, δεν απορρίπτω την πρόταση του παλιού ψυχιατρείου. Τμήμα των δικαστηρίων μπορεί να μεταφερθεί εκεί αλλά και να δοθεί χώρος για τη φοιτητική εστία. Είναι τα κτίρια 14 μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες και αυτό είναι μια άμεση προσωρινή λύση κυνηγώντας παράλληλα την οριστική λύση στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.\”

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ωστόσο, ετέθη  άποψη ότι η ανέγερση δικαστικού μεγάρου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, θα φέρει την κοινωνία των Χανίων απέναντι στους φορείς, καθώς είναι εκπεφρασμένη η επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η περιοχή ως ελεύθερος χώρος πρασίνου.

\"\"

Νίπτει τα χείρας και προτείνει… να προτείνει το ΓΠΣ, ο δικηγορικός σύλλογος

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Γιάννης Δασκαλάκης, δεν απάντησε ούτε αν συμφωνεί ούτε αν διαφωνεί με την πρόταση του δήμου Χανίων και παρέπεμψε στον χωροταξικό σχεδιασμό: \”Το θέμα το έχουμε χωρίσει χρονικά σε δυο μέρη. Το πρώτο είναι το βραχυπρόθεσμο το οποίο πρέπει να λύσουμε άμεσα εμείς οι φορείς προκειμένου σύντομα τα δικαστήρια να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Από την άλλη είναι η μακροπρόθεσμη λύση για την εξέρευση ενός χώρου λειτουργία των δικαστηρίων. Η Γενική Συνέλευση του δικηγορικού συλλόγου Χανίων έχει αποφασίσει και έχει εισηγηθεί να λειτουργήσουν τα δικαστήρια σε χώρο που θα προβλέπει το χωροταξικό σχέδιο της πόλης, να κουβεντιάζουμε σοβαρά, συγκεκριμένες λύσεις που θα περάσουν από όργανα της πολιτείας και όχι να κουβεντιάζουμε ό,τι λέει ο καθένας.\” Για το αν αυτή η καθυστέρηση θα απειλήσει τη χρηματόδοτηση του έργου με αποτέλεσμα αυτή να χαθεί ο κ. Δασκαλάκης τόνισε: \”Όχι, που είναι εξάλλου, το έργο; Με υποσχέσεις θα κουβεντιάζουμε;\”

\"\"

Άμεσα πρέπει να δοθεί λύση

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον υπάρχοντα χώρο του δικαστικού μεγάρου τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, Μανώλης Σχοινάκης: \”Η λύση που προτείνει ο δήμαρχος Χανίων, μας βρίσκει σύμφωνους. Η λύση όμως πρέπει να είναι μόνιμη γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο πλέον\”

Υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Υπόμνημα με το οποίο θα ζητήσει και από τους υπόλοιπους φορείς να συνταχθούν, θα συντάξει ο δήμος Χανίων, σχετικά με το θέμα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, το οποίο έχει σκοπό να επιδώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης που πρόκειται να βρεθεί στην Κρήτη το επόμενο χρονικο διάστημα.


Τώνια Λιοδάκη


[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook