​Καταγγελίες-σοκ έκανε μια επιμελήτρια σε πανεπιστημιακή κλινική της Πάτρας αλλά και μια ειδικευόμενη στη χειρουργική κλινική για έναν πανεπιστημιακό γιατρό, ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά, μιλούσε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και με χυδαίες εκφράσεις!

Μετά τις κατηγορίες έγινε ΕΔΕ και ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα αλλά ο πρύτανης τον τιμώρησε πειθαρχικά για συμπεριφορά αναξιοπρεπή και ανάρμοστη στην υπηρεσία, αλλά και για παραβίαση κανόνων συμπεριφοράς που αρμόζει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Με πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός τιμωρήθηκε τελικά ο πανεπιστημιακός ιατρός.

Η πειθαρχική απόφαση αποδεχόμενη τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του σημειώνει ότι εκτόξευσε προσβλητικές και απαξιωτικές εκφράσεις σε βάρος επιμελήτριας της χειρουργικής κλινικής, ενώ παρενόχλησε σεξουαλικά ειδικευόμενη ιατρό.

Συγκεκριμένα του καταλογίζεται ότι, επωφελούμενος της απασχόλησής της με άλλους ασθενείς, προσπάθησε να της θωπεύσει το μπράτσο αλλά και το στήθος της, ενώ μια άλλη φορά τράβηξε τον στηθόδεσμό της την ώρα που έβγαινε από τον θάλαμο της κλινικής!

Ο πανεπιστημιακός γιατρός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι αναληθείς και ότι δεν επιβεβαιώθηκαν από όσους κλήθηκαν να καταθέσουν στη σχετική ΕΔΕ.

Δείτε τι κατήγγειλαν οι δυο γυναίκες!


Η επιμελήτρια υποστήριξε στην καταγγελία της ότι αρχικά είχε ομαλή συνεργασία με τον πανεπιστημιακό ιατρό, αλλά όταν πριν από 8-9 χρόνια διεκδίκησε και πήρε τη θέση που κατέχει εκείνος, άρχισε να την «περιλούζει» με κοσμητικά επίθετα στους διαδρόμους της χειρουργικής κλινικής, χαρακτηρίζοντάς την «τραβ...λι», «φορτηγατζή», «κλείτορα».

Είπε ακόμα ότι συστηματικά τη διέσυρε δημοσίως αλλά και κατ' ιδίαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, χρησιμοποιώντας συχνά χυδαίες χειρονομίες για να απαξιώσει ενώπιον ιατρών, φοιτητών, νοσηλευτών όσα πρόσωπα δεν του είναι αρεστά. Παράλληλα του καταλόγισε ότι απαξιώνει συχνά τους θεράποντες ιατρούς ενώπιον ασθενών και συνοδών, με υπαινιγμούς για την επιστημονική τους επάρκεια και την ορθότητα θεραπευτικών τους ενεργειών. Πρόσθεσε δε ότι υπήρξαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, με κατάχρηση εξουσίας στις ειδικευόμενες ιατρούς.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ειδικευόμενη στη χειρουργική κλινική κατήγγειλε με επιστολή προς τον διευθυντή της ότι ο ιατρός (μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών) έκανε απαράδεκτη επίθεση εναντίον της μετά από μία εφημερία.

Ο ιατρός υποστήριξε ότι η ειδικευόμενη δεν χορήγησε το φάρμακο που της είχε υποδείξει σε ασθενή, με συνέπεια να κινδυνεύσει η ζωή του και γι' αυτό της έκανε έντονες συστάσεις. Υποστήριξε ότι ενώ της είπε «ξύνεσαι με τον...» (συνάδελφό της στην εφημερία), εκείνη κατήγγειλε ψευδώς ότι της είπε «ξύνεις το... σου».

Λίγο καιρό αργότερα η ειδικευόμενη κατήγγειλε απαξιωτική συμπεριφορά με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και σεξουαλική παρενόχληση. Ανέφερε ότι δεν την αποκαλούσε ποτέ με το όνομά της, αλλά με υποκοριστικά όπως «γιατρέσα», «μοντέλο» και άλλα παρόμοια, αλλά και με αισχρές εκφράσεις, όπως «καυ...τσα», μπροστά σε ιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς ή και όταν ήταν μόνη της. Υποστήριξε ότι οι προφορικές χυδαιότητες μετατράπηκαν και σε σεξουαλικές ενέργειες.

«Επωφελούμενος της απασχόλησής μου σε αλλαγή τραύματος ασθενών, μου θώπευε το μπράτσο», είπε στην κατάθεσή της, «ενώ στο χειρουργείο όταν κρατούσα τη λαπαροσκοπική κάμερα μου θώπευε το στήθος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν μπορούσα τις στιγμές αυτές να μετακινηθώ και να αντιδράσω».

Σε άλλη περίπτωση, κατά την επίσκεψή της σε θαλάμους της κλινικής ανέφερε ότι «μου τράβηξε τον στηθόδεσμό μου κατά την έξοδο από θάλαμο».

Ο ιατρός υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι η πειθαρχική ποινή είναι αναιτιολόγητη, καθώς οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλους ούτε προσδιορίζεται πότε και πού ακριβώς έγιναν τα καταγγελλόμενα.

Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας, αφού στις αρμόδιες επιτροπές συμμετείχαν και επιπλέον μέλη πέραν των αρμοδίων.

star.gr