Τη λίστα με τα μέτρα που θα λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση προκείμενου να πείσει την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να εξετάσουν σήμερα Τετάρτη στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης.

Αν και η συνάντηση έχει επίσημα ως θέμα την ΕΛΒΟ, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ανοικτά ζητήματα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο που έδωσαν οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για προώθηση πολιτικών και δράσεων που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθηνα. Η κυβέρνηση δεν συζητά τη μείωση συντάξεων, τις ομαδικές απολύσεις και την αύξηση του ΦΠΑ, αρνείται το δημοσιονομικό κενό που επικαλούνται «προσχηματικά» οι δανειστές, αλλά βλέπει πιο «ζεστά» κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που είχε η ίδια θέσει εκτός διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του δημοσιονομικού κενού «υποβαθμίσθηκε» και από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στελέχη που καταρτίζουν το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού. «Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δεν περιμένουμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους», ανέφερε στο in.gr για τη τηλεδιάσκεψη ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει σε μια σειρά από προαπαιτούμενα για τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο και Ιούνιο προς την τρόικα και τα οποία σχετίζονται με στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (πρόωρες συντάξεις), το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο (με εφαρμογή από την 1/1/2016), την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων, με αλλαγές στη λήψη αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την επαναφορά του εργοδοτικού δικαιώματος της ανταπεργίας (lockout), με περικοπές δαπανών στους ΟΤΑ, περαιτέρω απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, με θωράκιση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ, κ.α..

Σύμφωνα με στελέχη της συγκυβέρνησης οι χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά» δεν βάζουν «φρένο» στη διαπραγμάτευση, αλλά αντιθέτως κινούνται προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσής της μέσα από την υπέρβαση αποσπασματικών προσεγγίσεων των δανειστών.

Υπενθυμίζεται πως αναφερόμενος στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες τα εξής: «Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα. Δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες».

Στη βάση αυτή τα στελέχη της συγκυβέρνησης αναφέρουν πως η σημερινή συζήτηση των κ.κ. Βενιζέλου – Χαρδούβελη αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η κοινωνία στηρίζει και είναι αποδεκτές από την κοινή γνώμη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook