Τα μωρά κλαίνε όταν πεινάνε, είναι κουρασμένα ή όταν έχει βραχεί η πάνα τους. Ωστόσο, μπορούν επίσης να κλάψουν επειδή βαριούνται ή αισθάνονται παραμελημένα.

Όπως οι ενήλικες έτσι και εκείνα θέλουν να διασκεδάζουν και να κοινωνικοποιούνται. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τα μικρά παιδιά, είναι αρκετά εύκολο να ψυχαγωγήσετε ένα μωρό. Σας παρουσιάζουμε οκτώ απλούς τρόπους να διασκεδάσετε το μωρό σας και να το κρατάτε απασχολημένο.

Σωματική άσκηση

Τα μωρά περίπου 4 μηνών είναι πλέον ικανά να κλωτσάνε, να λυγίζουν και να κινούν τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Εάν πρέπει για παράδειγμα να πάρετε ένα επείγον τηλεφώνημα ξαπλώστε το με την κοιλιά του να ακουμπάει σε ένα χαλί ή πάνω σε μια κουβερτούλα στο πάτωμα και αφήστε το να κινηθεί λίγο. Μπορεί να φαίνεται βαρετό αλλά τα μωρά διασκεδάζουν με πολύ απλά πράγματα, ακόμα και βλέποντας τα δικά τους ποδαράκια. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν βαριέται βάλτε του να ακούσει χαρούμενες μελωδίες.

Μαγειρικά σκεύη

Ενώ εσείς μαγειρεύετε δώστε και στο παιδάκι σας πλαστικό μπολ, κουτάλια και σκεύη μαγειρικής να παίξει στο πάτωμα. Μπορείτε επίσης να του δώσετε και κάποιο άλλο ασφαλές «σύνεργο» μαγειρικής όπως το χαρτί κουζίνας, μικρές κατσαρόλες και τηγάνια ή πλαστικά κύπελλα για να το κρατήσετε απασχολημένο. Θυμηθείτε μόνο να ποικίλει το μέγεθός τους, το χρώμα και το σχήμα τους για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του μωρού.

Παρκοκρέβατο

Θέλετε να κάνετε ένα μπάνιο; To παρκοκρέβατο είναι ο ιδανικός χώρος για να ψυχαγωγηθεί το μωρό στο σπίτι. Γεμίστε το με ασφαλή παιχνίδια και τοποθετήστε μέσα το μωρό. Ένα πεντάλεπτο ντουζάκι προλαβαίνετε να το κάνετε! Για να διασκεδάσει ακόμα περισσότερο το μωρό σας μπορείτε να του τραγουδάτε ενώ κάνετε μπάνιο.

Αστείες φάτσες και γκριμάτσες

Ζητήστε από το σύντροφό σας, ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας να παίξει απλά παιχνίδια με το μωρό σας, ώστε να μπορέσετε να κάνετε ένα διάλειμμα. Μπορεί να φαίνεται προφανές αλλά μερικές φορές οι γονείς ξεχνάνε να ζητήσουν βοήθεια. Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί εύκολα να διασκεδάσει το μωρό κάνοντας μόνο αστείες γκριμάτσες. Αρκεί να είστε εκεί κοντά να εποπτεύετε το έργο τους!

Ώρα για βόλτα

Η καθημερινή βόλτα με το μωρό είναι μια στιγμή χαράς, απόλαυσης και χαλάρωσης. Στα μωρά αρέσει να παρακολουθούν τα άλλα παιδιά. Πηγαίντε μια μικρή βόλτα στο πάρκο και αφήστε τα να παρακολουθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν. Ακόμη και η μετάβαση σε ένα κοντινό χώρο, όπως είναι το σουπερμάρκετ ή το ταχυδρομείο θα διασκεδάσουν το μωρό.

Ανάγνωση βιβλίων

Όσο νωρίτερα φέρετε το μωρό σας σε επαφή με τα βιβλία τόσο το καλύτερο. Καθίστε κάπου άνετα, επιλέξτε ένα βιβλίο με έντονα χρώματα και ξεφυλλίστε το. Επαναλάβετε τις λέξεις αρκετές φορές. Να έχετε πάντα στον νου σας πως τα μωρά λατρεύουν να ακούνε κάποιον να τους διαβάζει το ίδιο βιβλίο, να τους τραγουδά το ίδιο τραγούδι ή να τους απαγγέλλει τα ίδια στιχάκια αμέτρητες φορές.

«Κουκού – τσα»

Από τον 5ο μήνα της ζωής του, όταν δηλαδή το μωρό έχει αποκτήσει πια μια στοιχειώδη αντίληψη του περιβάλλοντος και η όρασή του έχει βελτιωθεί, αρχίζει να κατανοεί πλήρως την έννοια του κρυφτού αλλά και να διασκεδάζει πολύ με αυτό.

Το γνωστό «κουκου – τσα» όχι μόνο διασκεδάζει το μωρό, αλλά το βοηθάει να «παίξει» με τη φαντασία και να δοκιμάσει τις δεξιότητές του.

Περιηγηθείτε στο σπίτι

Κρατήστε αγκαλιά το μωρό και περιηγηθείτε στο σπίτι. Δείξτε του αντικείμενα λέγοντας καθαρά και δυνατά το όνομά του. Συνήθως η κουζίνα είναι το αγαπημένο τους μέρος, αφού είναι και τα πιο «φορτωμένο» δωμάτιο του σπιτιού. Για παράδειγμα πείτε «Κοίτα! Αυτό είναι ένα μήλο».

baby.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook