Νέο κρούσμα του ιού της ευλογιάς επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Γρατινή της Ροδόπης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους κτηνοτρόφους της Θράκης.

Σημειώνεται πως επί εννέα μήνες δεν είχε εκδηλωθεί αντίστοιχο περιστατικό, κάτι που είχε καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους.

Με αφορμή το νέο κρούσμα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρεια ΑΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για τους κτηνοτρόφους.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακοινώνει την εμφάνιση στις 19/11/2014, νέου κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων(Α/Π) στο χωριό Γρατινή της Π.Ε. Ροδόπης. Το νέο κρούσμα εμφανίζεται μετά την παρέλευση εννέα μηνών από την τελευταία θανάτωση (26/2/2014) στην Π.Ε.

Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι να προσέχουν τα παρακάτω ζητήματα:

1. Η Ζώνη προστασίας (3 χλμ.) περιλαμβάνει τους οικισμούς Γρατινή, Λαμπρό, Ομηρικό, Καλλυντήριο και Στυλάριο, και εφαρμόζονται σ' αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα. Τα Α/Π παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή. Όλες οι εκμεταλλεύσεις των Α/Π υποβάλλονται σε τακτική κτηνιατρική επιθεώρηση.

Τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα.

2. Η ζώνη επιτήρησης (10 χλμ.) περιλαμβάνει τους οικισμούς: Πάνδροσσος, Καρυδιά, Κάλχας, Τυχερό, Ιάμπολις, Σιδηράδες, Μεγάλη Άδα, Κομοτηνή, Κικίδιο, Ροδίτης, Θρυλλόριο, Ανθοχώρι, Αρχοντικά, Βάκος, Πάμφορο, Άρατος, Βραγιά, Αρίσβη, Πάσσος, Άμφια, Φιλλύρα, Άγρα, Νεύρα, Δοκός, Δειλινά, Σκιάδα, Δροσιά, Άνω Δροσινή, Δρύμη, Άρδεια και Πάτερμα, και εφαρμόζονται σ' αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των Α/Π στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν οδηγούνται για βοσκή. Επιτρέπεται η μεταφορά Α/Π στη ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια των Αγροτικών Κτηνιατρείων. Από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η σφαγή των Α/Π.

3. Τα αιγοπρόβατα που προέρχονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης επιτρέπεται να οδηγηθούν για σφαγή μόνο στο Σφαγείο Κομοτηνής (ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ)

4. Παρακαλούνται ακόμα όλοι οι κτηνοτρόφοι:

α) να δηλώσουν άμεσα στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους τυχόν μετακινήσεις αιγοπροβάτων, υλικών και χορτονομών, που έγιναν από 19/09/2014 έως και 19/11/2014 από τις ζώνες προς τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις
β) να πάρουν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας (απαγόρευση επισκέψεων, σημεία και μέσα απολύμανσης στις εισόδους της εκτροφής, απολύμανση του βυτίου γάλακτος κ.λπ.).

zougla.gr