Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010 κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Στις ασιατικές αγορές το Μπρεντ υποχωρεί στα 77,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρεί στα 73,69 δολάρια το βαρέλι.
Τις πιέσεις στις τιμές των καυσίμων τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι σήμερα Πέμπτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος συνέρχεται στη Βιέννη, δεν θα λάβει μέτρα για σταθεροποίηση των τιμών.
Σημειώνεται πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον Ιούνιο, λόγω της υπερβάλουσας προσφοράς καυσίμων που προκαλεί η αδιάκοπη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγή του ΟΠΕΚ και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.
Η εν λόγω σύνοδος θεωρείται η σημαντικότερη συγκέντρωση του καρτέλ μετά τη διεθνή κρίση και οι γνώμες διχάζονται σχετικά με το εάν θα καταλήξει σε μείωση της παραγωγής και, εάν ναι, σε πόση μείωση και για πόση χρονική περίοδο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αφήσει την αγορά να σταθεροποιηθεί από μόνη της, οι τιμές θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook