Τελευταία ενημέρωση: 12:01

Την οριστική ακύρωση του επίμαχου διαγωνισμού για τη μονάδα απορριμμάτων του ΕΣΔΑΚ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, υπερψηφίζοντας παράλληλα τη πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού για τη μελέτη σκοπιμότητας και τη δημιουργία μίας νέας μονάδας μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Με την προσθήκη στη συγκεκριμένη πρόταση για εκπαίδευση και λειτουργία του νέου εργοστασίου από προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου, υπερψήφισαν –εκτός από την παράταξη Λαμπρινού- οι «Ενεργοί Πολίτες», η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την υποσημείωση για την ανάγκη αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς και η κ. Μόνα Αμανατίδου από την «Άμεση Δημοκρατία». Καταψήφισαν τη πρόταση οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του κ. Κουράκη, με εξαίρεση τη πρόταση για τη λειτουργία του εργοστασίου από προσωπικό του Δήμου.

Η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί πλέον στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ με τον κ. Μαστοράκη να σημειώνει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ότι δεν θέλει να προκαταβάλλει την άποψη των μελών που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο καθώς ανέμεναν την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.

Ο ίδιος πάντως υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πρότασης, σημειώνοντας πως θα ήταν σημαντικό να υπάρξει απόλυτη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου πάνω στο θέμα, ανεξάρτητα από τους όρους.

«Να καθορίσουμε από κοινού την αναγκαιότητα ή όχι της λειτουργίας της μονάδας, όπως αυτό αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ψηφισμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή πρέπει να είναι στη φιλοσοφία που πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τι ψηφίστηκε

1. Η ματαίωση του διαγωνισμού που βρίσκεται τώρα στον αέρα.

2. Η οριστική παραλαβή του εργοστασίου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

3. Να ανατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τη μετατροπή της μονάδας βιοξηράνσεως σε μονάδα μηχανικής διαλογής με παραγωγή οργανικού πλάσματος και ανακυκλώσιμων υλικών με το λιγότερο δυνατό υπόλειμμα.

Παράλληλα η μελέτη σκοπιμότητας, διάρκειας περίπου 3 μηνών, θα πρέπει να απαντήσει στα εξής:

1. Στον τρόπο προώθησης και διάθεσης των προϊόντων της επεξεργασίας.

2. Το ποσοστό του υπολείμματος.

3. Τα έσοδα από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων.

4. Τη κοστολόγηση αυτής της μετατροπής

5. Για το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί αυτή η αλλαγή του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τη χρηματοδότηση του έργου και τις τυχών οικονομικές συνέπειες από τη μέχρι τώρα χρηματοδότηση και λειτουργία της μονάδας βιοξηράνσεως.

Σε διαπραγμάτευση για τη χωματερή των Πέρα Γαλήνων

«Από τον Απρίλιο ή Μάιο που δεν λειτουργεί το εργοστάσιο ο Δήμος επιβαρύνεται με περίπου 60 χιλιάδες ευρώ το μήνα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου υπεραμυνόμενος της πρότασής του για μετατροπή του εργοστασίου σε μηχανικής επεξεργασίας.

Απαντώντας στον πρώην δήμαρχο, κ. Γιάννη Κουράκη, ο οποίος πρότεινε νωρίτερα να προχωρήσει η μετάβαση με το εργοστάσιο εν λειτουργία, ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς «αν εξακολουθήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο όπως είναι δεν θα μπορούν να υπάρξουν οι εργασίες μετατροπής του σε εργοστάσιο μηχανικής διαλογής όπως προτείνουμε. Και επομένως αυτή η 2ετής ή 3ετης λειτουργία του εργοστασίου θα καθυστερήσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την ίδρυση και λειτουργία του νέου εργοστασίου με τις προδιαγραφές που θέλουμε».

Παρουσία του νέου προέδρου του ΕΣΔΑΚ κ. Μαστοράκη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το μίσθωμα της χωματερής των Πέρα Γαλήνων δηλώνοντας αισιόδοξος για την τελική, θετική, συμφωνία: «Δεν υπάρχει σκέψη της δημοτικής αρχής για κατάργηση της χωματερής των Πέρα Γαλήνων» δήλωσε ο κ. Λαμπρινός αποκαλύπτοντας στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ότι χθες το πρωί είχε επαφή με τον εκπρόσωπο της οικογένειας των ιδιοκτητών και όπως είπε «φαντάζομαι θα καταλήξουμε στα επόμενα 24ωρα για την παράταση της συμφωνία που έχουμε ζητήσει. Ίσως είναι το ελάχιστο γιατί θα μπει και το δικαίωμα της παρατάσεως από τη πλευρά του Δήμου για μια 30ετία. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε. Έχουμε μια διαπραγμάτευση για το μίσθωμα, θα τους συναντήσω και αύριο (σ.σ. Πέμπτη)», σημείωσε ο κ. Λαμπρινός.

Αντιδράσεις από Κουράκη

Την πρόταση να γίνει κανονικά η μελέτη σκοπιμότητας αλλά με την μονάδα σε λειτουργία κατέθεσε ο κ. Κουράκης σημειώνοντας ότι πιθανό κλείσιμο της μονάδας πρότυπο –όπως την χαρακτήρισε- θα φέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Να γίνει η μελέτη αλλά είναι έγκλημα να κλείσει αυτή η μονάδα. Η μονάδα συμπιέζει, βάζει τα στραγγίδια που πάνε στον βιολογικό καθαρισμό, δεν μυρίζουν τα απορρίμματα για να έχουμε ξανά αντιδράσεις από το Φόδελε, σκεπάζονται με ειδικές μεμβράνες και έτσι έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με βάση την οδηγία. Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Ο Δήμος Ηρακλείου έδρασε υπερτοπικά και δέχεται και όλους τους άλλους δήμους. Για να μην φάει πρόστιμο η Μεσαρά, οι Μοίρες, το Τυμπάκι, η Αγία Βαρβάρα, ο Κόφινας, τα Αστερούσια, τα δεχτήκαμε εδώ» τόνισε ο κ. Κουράκης, καλώντας τη νέα δημοτική αρχή να επισκεφτεί το χώρο.

Νωρίτερα στον πρόλογό του, ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου, μιλώντας συνολικά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση που συναντά αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο χαρακτηρίζοντας «μεγάλο παραμύθι» ότι τα απορρίμματα παράγουν πλούτο.

Νέα φιλοσοφία με τους φορείς στο προσκήνιο ζήτησε ο Λυγερός

Για μια συζήτηση ετεροχρονισμένη καθώς θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί πριν από 4 χρόνια, έκανε λόγο ο κ. Ηλίας Λυγερός επισημαίνοντας ότι η μονάδα συνολικά έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 24 εκατομμύρια ευρώ (15 για την κατασκευή και 9 για τη 4χρονη λειτουργία) χωρίς μάλιστα να παράγει τελικά το υλικό για το οποίο σχεδιάστηκε.

Παράλληλα ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» διερωτήθηκε για ποιο λόγο ΕΣΔΑΚ και Δήμος δεν ζήτησαν να υπάρξει ανάμεσα στις αρμοδιότητες της αναδόχου εταιρείας η εκπαίδευση τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού ώστε ο Δήμος από μόνος του να συνεχίσει τη λειτουργία της μονάδας. «Και γιατί αυτοί που είναι σήμερα θιασώτες της νέας λύσης δεν βάζουν το θέμα της λειτουργίας αυτών των μονάδων από τους φορείς;» συνέχισε το ερώτημά του ο κ. Λυγερός σημειώνοντας: «Γιατί όλα πρέπει να δίνονται προς ιδιωτικοποίηση, που είναι και η πίσω πλευρά όσων ακούγονται σήμερα».

Απαντώντας στην πρόταση Κουράκη για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας παράλληλα με τη μελέτη ο κ. Λυγερός σχολίασε πως αυτή η πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές, προσπαθεί να επαναφέρει από τη πίσω πόρτα τη λογική της καύσης, ως οικονομικότερη και πιο ωφέλιμη λύση.

«Πρόληψη, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση είναι τα πρώτο αποφασιστικό βήματα για να φτάσουμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνει σε ΧΥΤΑ» δήλωσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι σήμερα το επίπεδο της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο βρίσκεται μόλις στο 10%.

«Πρέπει να φτάσουμε με ειδικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτήρια, χώρους μαζικής εστίασης, σε χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με στοχευμένες κινήσεις στο 25-30%» δήλωσε ο κ. Λυγερός διευκρινίζοντας όμως πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φιλοσοφία και οργάνωση στη στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, με νέο εξοπλισμό, κάδους ανακύκλωσης καθώς και σχετική μελέτη για τα προϊόντα που παράγονται από την ανακύκλωση.

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook