Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση καλεί τα μέλη και τους φίλους του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς την ερχόμενη Κυριακή στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους του Δήμου Φαιστού.

Στην εκδήλωση, η κα Eυαγγελία ΤΣΟΥΚΑΛΑ-Γεωλόγος-Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου ο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γεωλογίας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα 20 χρόνων έρευνας του Α.Π.Θ. στη Δυτική Μακεδονία που έφεραν στο φως μοναδικά προϊστορικά ευρήματα στο Νομό Γρεβενών.

Εκεί βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου, πρώτα “ο γίγαντας των Αμπελιών”, όπως ονομάσθηκε, δηλ. ένας ελέφαντας 200.000 χρόνων με ευθείς χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μ., και στη συνέχεια οι “γίγαντες της Μηλιάς¨, μαμούθ – πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων 3.000.000 χρόνων ! με χαυλιόδοντες μηκ. 5,02 μ., που καταγράφηκαν στο βιβλίο παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες.

Τα ευρήματα αυτά παραπέμπουν στο παλαιοπεριβάλλον στο οποίο ζούσαν τα υπερμεγέθη θηρία και δίνουν την εικόνα του παρελθόντος της περιοχής που ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή: ένα παλαιοπεριβάλλον που περιελάμβανε αχανείς εκτάσεις σαβάνας με πλούσια και πυκνά δάση και ήταν ένας παράδεισος όπου “διαδραματίζονταν σκηνές με κίνδυνο για την επιβίωση”.

Αυτό το περιβάλλον και την ζωή μέσα του θα παρουσιάσει η κ. Τσουκαλά με τη βοήθεια γραφικών και DVD. Το θέμα ασκεί μια γοητεία και προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων αλλά και μικρών.

Κοσμοϊστορικά γεγονότα πάντα συνέβαιναν που αλλάζουν τον ρουν της ζωής. Τα σημαντικότερα σχετίζονται άμεσα με τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Ας είμαστε ενήμεροι καλύτερα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς καλεί όλους, τα μέλη και τους φίλους του, μεγάλους αλλά ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές όλων των βαθμίδων να παρακολουθήσουν αυτήν την μοναδική εκδήλωση

Φωτογραφία : Αναπαράσταση του μαστόδοντα της Μηλιάς με βάση τα απολιθώματα από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Remie Bakker με την επιστημονική επίβλεψη του ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick MOL

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook