Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του ενώ η εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματά του και μια ομοσπονδία φυλών φαίνεται ότι αντέχει.

Διαδηλωτές, ερμηνεύοντας την απουσία του Σάλεχ ως ένδειξη πως εξασθενεί η εξουσία του, γιόρτασαν στους δρόμους της Σαναά όπου πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ποιος είναι ο επόμενος;» ρωτούσε ένα πανώ που κρατούσαν διαδηλωτές μέσα σε μια θάλασσα από κόκκινες, λευκές και μαύρες σημαίες της Υεμένης, σε μια αναφορά στο κύμα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο που σήμανε την ανατροπή των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Ο Σάλεχ τραυματίστηκε την Παρασκευή, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά σκοτώνοντας επτά άλλους και τραυματίζοντας τους στενότερους συμβούλους του. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ.

Προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει σημαντική εξουσία. Το γεγονός ότι άφησε την Υεμένη σε περίοδο τέτοιας αστάθειας, έστω και για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια του Σάλεχ να διατηρήσει την εξουσία.

Σήμερα το πρωί, μια εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά στον Σάλεχ και στην ομάδα Άχμαρ, επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Σαχίντ της Υεμένης, φαίνεται πως αντέχει, προσφέροντας κάποια ανάπαυλα έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Σημαντικές τις ερχόμενες ημέρες θα είναι οι όποιες ειδήσεις για την κατάσταση του Σάλεχ και οι όποιες ενδείξεις από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Υεμένη – ή αν το Ριάντ θα ασκήσει πίεση επί του Σάλεχ για να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook