Τον Ιούνιο του 2013 η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με δομές του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» διοργάνωσαν διαγωνισμό μαντινάδας, ρίμας, ριζίτικου με θέμα την ψυχική υγεία.

Η παρουσίαση των έργων έγινε σε ειδικές εκδηλώσεις, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στην Αθήνα.
Το υλικό του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν άνθρωποι από κάθε σημείο της Ελλάδας, συλλέχθηκε και σήμερα κυκλοφορεί σε έντυπη έκδοση, που αποτελεί γεγονός παιδευτικής σημασίας για όλους εμάς, σε ζητήματα ευαισθητοποίησης, θετικής στάσης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στην ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης αναφέρεται:

\”Στόχος των ως άνω δράσεων και της παρούσας έκδοσης ήταν και είναι ο περιορισμός των προκαταλήψεων, του στίγματος και των διακρίσεων. Η καταπολέμηση της άγνοιας και η αλλαγή των απόψεων και στάσεων του κοινού απέναντι στην ψυχική νόσο.

Τα «Αποτυπώματα Καρδιάς», όπως επιλέξαμε να ονομάσουμε την έκδοση, αποτελούν την αποτύπωση του επιγραμματικού, απέριττου, ειλικρινή, γνήσιου και λυρικού τρόπου με τον οποίο φορείς και φυσικά πρόσωπα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μας, επέλεξαν να μιλήσουν για την ψυχική υγεία, εκφράζοντας μέσα από τη ρίμα, τον ορισμό, το δρόμο, τον πόνο, μα και την προοπτική, με το δικό τους μοναδικό τρόπο ο καθένας.

Το βιβλίο έχει διανεμηθεί και διανέμεται δωρεάν από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης και το «Καλειδοσκόπιο» στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη, σε φορείς και Σωματεία και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, καθώς και στους ανθρώπους που πίστεψαν, αγκάλισαν και βοήθησαν στη διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αυτών, είτε ως μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και βράβευσης, όπως οι εκπαιδευτικοί Κωστής Λαγουδιανάκης και Μαρία Φραγκιαδάκη, είτε ως επιστημονικοί συνεργάτες, είτε με την καλλιτεχνική τους προσφορά, όπως η Ένωση Κρητών Αγ. Αναργύρων, η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη και πολλοί άλλοι που αναφέρονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook