Στην κατασκευή ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος προχώρησαν οι μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων μετέχοντας σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα (στον τομέα της υδρορομποτικής) που ξεκίνησε στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου υλοποιείται και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξασφάλισαν και τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου από τον Ιανουάριο του 2015 το συγκεκριμένο όχημα να λειτουργήσει στον βυθό των ποταμών της πόλης, ερευνώντας τον πυθμένα τους.

Στο 7ο Λύκειο Τρικάλων συγκροτήθηκε ομάδα Υδρορομποτικής από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σεβαστή Τσιλίκη (ΠΕ 04 Βιολόγος). Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλώνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων, και ήδη έχει πειραματικά ελεγχθεί. Απομένει η τοποθέτηση κάμερας αλλά και πραγματοποίησης δοκιμών σε κανονικές συνθήκες. Δηλαδή, στον βυθό του Ληθαίου ή του Αγιαμονιώτη ποταμών οι οποίοι διασχίζουν την πόλη των Τρικάλων ή ενός από τους υπόλοιπούς μικρότερους ποταμούς εντός των ορίων του δήμου.

Οι μαθητές – ερευνητές – κατασκευαστές ζήτησαν από τον δήμαρχο τη συνδρομή του σε πρακτικά ζητήματα, κάτι που θα συμβεί ενώ η η ομάδα θα κληθεί και στη ΔΕΥΑΤ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των καμερών που ήδη λειτουργούν στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου, ώστε οι μαθητές να διαπιστώσουν ομοιότητες και διαφορές που θα τους χρησιμεύσουν για τη δική τους έρευνα.

thessalianews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook