Χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας απηύθυναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών.

» Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφησαν 25 συμφωνίες, ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα «ψυχολογικά εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» κατέληξε.

Βενιζέλος: «Κλειδί» το Κυπριακό

Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ. Αυτά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση. Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το 'κλειδί' για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ