Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 7/12 ώρα 20:16 

Με 155 «ναι» και 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

«Αν δεν υπάρξουν από σήμερα οι 180, ελάτε αύριο να μιλήσουμε για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

Η χώρα περνά από 1ης Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει αξία γιατί απηχθεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από πέντε θυελλώδη χρόνια τιτάνιας προσπάθειας του ελληνικού λαού.

Στην παρότρυνση προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να το σκεφτούν σοβαρά, καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε πως δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε περισσότερη ανεργία.

Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Με συχνές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του, σημείωσε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Αν και τόνισε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτίμησε ότι σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.

Ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές, ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά άδικες απαιτήσεις, είναι η λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης, υποτίμησε την παρατεταμένη ύφεση και λιτότητα και δεν προσπάθησε για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, επιχειρώντας έξοδο στις αγορές χωρίς τη στήριξη των εταίρων.

Ο προϋπολογισμός του 2015, τον οποίο η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει, αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, μειώνει τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, δεν στηρίζει δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας, επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

Η κυβέρνηση, αλλά και ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή όπου συζητείται ο προϋπολογισμός 2015.

Επιχειρώντας με επιμονή να αποδείξει ότι τα προγράμματα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ, τόνισε ότι οι δανειστές και οι αγορές απέδειξαν ότι αδιαφορούν για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Το μόνο που τους φοβίζει είναι η ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Με κανένα από τα πυρά της κυρίας Παπαρήγα να μην σημαδεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν και δακρύζουν για τις μεγάλες θυσίες του λαού κατά τη διάρκεια της «καπιταλιστικής κρίσης», όμως κανείς δεν μιλά για ανάκτηση των απωλειών του.

Εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Βασ.Καπερνάρος εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα περί αποστασίας, εκείνων που σε αντίθεση με τη γραμμή του κόμματός τους θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσβάλουν τους βουλευτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος δήλωσε ότι κανείς από τους βουλευτές της ΧΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ούτε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως είπε ότι η κυβέρνηση παρακαλάει σήμερα τους δύο υπόδικους βουλευτές που δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, αν και αυτοί είναι επίσης υπόδικοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook