Την απόσυρσή της από το ρόλο του εγγυητή για τις γερμανικές επιχειρήσεις που εξήγαγαν προϊόντα στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανική κυβέρνηση καθώς ιδιώτες ασφαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να καλύψουν οι ίδιοι τους κινδύνους μη πληρωμής.

Το γερμανικό κράτος άρχισε να προσφέρει τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2012, όταν κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια στους εξαγωγείς και στις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με αγορές όπου υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δείχνει ότι η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει από την 31η Δεκεμβρίου την παροχή των εγγυήσεων αυτών, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απευθύνονται σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει: «Αποτελεί θετική ένδειξη το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφαλιστική βιομηχανία είναι και πάλι έτοιμη να καλύψει τους ελληνικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, είναι λογικό και ορθό για τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει (την πρακτική)».

Από τον Απρίλιο 2012, το Βερολίνο έχει παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη βραχύχρονων οικονομικών πιστώσεων ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που αφορούν οφειλές ελλήνων πελατών σε γερμανικές επιχειρήσεις. Από τις εγγυήσεις αυτές ωφελήθηκαν περίπου 200 γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και 800 ελληνικές εταιρείες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook