Αν και η οικονομική κρίση ανάβει το φιτίλι σε ολοένα και περισσότερους συζυγικούς καυγάδες, τα διαζύγια σταθερά μειώνονται – αντί να αυξηθούν – τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η μείωση αυτή είναι πλασματική και οφείλεται μονάχα στο ακριβό κόστος της λύσης του γάμου που τα καθιστά απαγορευτικά, ενώ υποκρύπτει έξαρση των συζυγικών προβλημάτων.

Και εξηγεί γιατί: «Η οικονομική κρίση ξεσκεπάζει και μεγιστοποιεί τα προϋπάρχοντα προβλήματα, λειτουργώντας σαν μεγεθυντικός φακός. Επειδή ωστόσο τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν καταφεύγουν στην επίσημη λύση του γάμου και αποφασίζουν είτε να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους είτε αποξενώνονται μεταξύ τους αλλά παραμένουν κάτω από την ίδια στέγη, κυρίως για χάρη των παιδιών. Αντίθετη είναι η εξέλιξη στα άτεκνα ζευγάρια, καθώς θα μείνουν για λίγο σε διάσταση αλλά στο τέλος θα χωρίσουν και επίσημα για να μπορέσουν να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους».

Τα επίσημα στοιχεί δείχνουν ότι ο αριθμός των διαζυγίων ακολουθεί φθίνουσα πορεία, τόσο το 2009 όσο και το 2010. Στην Αθήνα 1.149 ζευγάρια κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων την περασμένη χρονιά, μείωση κατά 25% από το 2006. Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους πιο… υπομονετικούς Ευρωπαίους αποδεικνύονται οι Έλληνες.

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, 1,2 γάμοι στους 1000 καταλήγουν σε διαζύγιο, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 αγγίζει το 2,1. Το «χρυσό μετάλλιο» κατέχει το Βέλγιο με 3 διαζύγια ανά 1.000 γάμους και ακολουθούν η Τσεχία, η Λιθουανία και η Δανία. Η Κύπρος βρίσκεται στη 13η θέση της κατάταξης με το δείκτη διαζευτικότητας να «φλερτάρει» με το 2,2, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία και Μάλτα.

Παρότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο καιρός θα δείξει αν η ύφεση πραγματικά «ωφέλησε» τις ελληνικές οικογένειες, στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα νεότερα ζευγάρια αρχίζουν να αναζητούν πιο οικονομικούς τρόπους να… ενώσουν τις ζωές τους.

Πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των γάμων που πραγματοποιήθηκαν το 2009. Από τους 59.212 που τελέστηκαν συνολικά, οι 34.375 ήταν θρησκευτικοί και οι 24.837 πολιτικοί. Την ίδια ώρα, υπογράφηκαν 104 Σύμφωνα Συμβίωσης, σε 17 νομούς της χώρας.

«Όταν εμείς κάναμε σχέδια, το ΔΝΤ μάλλον… γέλαγε»

Ανάμεσα στα σκαλιά της εκκλησίας και τα… ζευγάρια βρίσκεται το ΔΝΤ, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες παίρνουν την απόφαση να καθυστερήσουν το γάμο τους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους. «Όταν εμείς κάναμε σχέδια, το ΔΝΤ μάλλον… γέλαγε! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει τη σχέση μου. Παρότι είμαστε αρραβωνιασμένοι, διστάζουμε να κάνουμε το βήμα γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο», λέει η Μαρίνα Ανδρέου, ιδιωτική υπάλληλος. Όπως αναφέρει η 27χρονη, αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους έξοδα και τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφος της προτιμούν να βάλουν τα χρήματα του γάμου στην άκρη για μια δύσκολη ώρα.

Η επιστημονική έρευνα των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη και Κάκιας Σοφιανοπούλου από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της κ. Ανδρέου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση ηλικία γάμου για τις Ελληνίδες ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ φαίνεται ότι οι νεότερες γενιές υιοθετούν διαφορετικές συμπεριφορές. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν η οικονομική ύφεση δεν αντιστραφεί σύντομα, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των ζευγαριών που τελικά αποφασίζουν έστω και καθυστερημένα να παντρευτούν.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook