Να κλείσει την ειδησεογραφική υπηρεσία της στην Ισπανία αποφάσισε η Google, ενόψει της ενεργοποίησης νόμου που επιτρέπει στους εκδότες να χρεώνουν το γίγαντα του Διαδικτύου για την εμφάνιση κειμένων τους στο Google News.

Το ισπανικό Google News θα σταματήσει να λειτουργεί στις 16 Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ο οποίος πήρε το παρατσούκλι «Φόρος στη Google».

Από τον Ιανουάριο, οι εκδότες διαδικτυακού περιεχομένου στην Ισπανία θα μπορούν να χρεώνουν για τη χρήση δικών τους τίτλων και κειμένων σε υπηρεσίες όπως το Google News, το οποίο συγκεντρώνει την ειδησεογραφία σε κατηγορίες ειδήσεων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση σε εταιρικό ιστολόγιο, ο επικεφαλής του Google News Ρίτσαρντ Τζίγκρας επέκρινε το νέο ισπανικό νόμο, λέγοντας ότι το Google News δεν εμφανίζει διαφημίσεις και επομένως δεν αποφέρει κέρδη.

Το Google News δεν εμφανίζει διαφημίσεις σε καμία χώρα, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για αγωγές εκ μέρους των εκδοτών.

Ο Τζίγκρας επισήμανε ωστόσο ότι οι εκδότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αν το περιεχόμενό τους θα εμφανίζεται στο Google News ή όχι -αυτό έγινε μετά την αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία το 2013, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι εκδότες θα μπορούσαν να έχουν οικονομικές αξιώσεις.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας επισημαίνει ότι «η συντριπτική πλειονότητα [των εκδοτών] επιλέγει να περιλαμβάνεται [στο Google News] για έναν πολύ καλό λόγο». Όπως εξηγεί, οι σύνδεσμοι που προσφέρει το Google News αυξάνουν σημαντικά την κυκλοφορία των χρηστών σε ειδησεογραφικούς δικτυακούς τόπους.

Πράγματι, ο μεγαλύτερος ειδησεογραφικός οργανισμός της Γερμανίας, Alex Springer, ακύρωσε το Νοέμβριο το σχέδιό του να εξαιρέσει τις εφημερίδες της από το Google News. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ματίας Ντέπφνερ παραδέχτηκε τότε ότι αυτό «θα μας είχε θέσει εκτός αγοράς».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook