Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν στους πολίτες να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών, τομάτες, αγγούρια και σαλάτες, εφόσον δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η προέλευση του βακτηρίου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους στην Ευρώπη.

«Το (υγειονομικό) Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων διατηρούν τις συστάσεις τους να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών, τοματών και ωμών σαλατών», είπε η Άιγκνερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Στον κατάλογο των «ύποπτων» τροφίμων έχουν προστεθεί και οι φύτρες, μολονότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε μόλυνση από το βακτήριο E.coli.

«Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν παρουσία του βακτηρίου. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε το συναγερμό», κατέληξε η υπουργός.

Οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις «αθωώνουν» τις φύτρες λαχανικών για την επιδημία που προκάλεσε το βακτήριο E.coli στη Γερμανία αφού από τα 40 δείγματα που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα τα 23 βρέθηκαν «καθαρά».

Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας επισήμανε ότι οι εξετάσεις δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν την πηγή της επιδημίας που έχει στοιχίσει της ζωή σε 22 ανθρώπους και έχει προκαλέσει περισσότερα από 2.200 κρούσματα σε δώδεκα χώρες. Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.

Μέχρι τώρα είχαν διατυπωθεί υποψίες ότι η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε μολυσμένα αγγουράκια, τομάτες, μαρούλια και φύτρες φασολιών.

Σε Πολωνία, Λουξεμβούργο επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης

Τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli αναφέρθηκαν στην Πολωνία και το Λουξεμβούργο. Και στις δύο χώρες οι ασθενείς είναι γυναίκες που διαμένουν μόνιμα ή είχαν επισκεφθεί τη Γερμανία.

Στην Πολωνία το πρώτο θύμα της επιδημίας είναι μια γυναίκα 29 ετών όπως ανακοίνωσε η πολωνική υγειονομική υπηρεσία. «Έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και δύο ύποπτα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είχαν διαμείνει στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα δύο ύποπτα κρούσματα θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιθεώρησης Υγείας (GIS) της Πολωνίας, Γιαν Μπόντναρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η 29χρονη, η οποία νοσηλεύεται από τις 23 Μαΐου στο Σέτσιν, διαμένει μόνιμα στην περιοχή του Αμβούργου. Επειδή έχουν προσβληθεί τα νεφρά της, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Στο Λουξεμβούργο το πρώτο θύμα είναι μια γυναίκα 50 ετών η οποία πάντως βρίσκεται εκτός κινδύνου, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Κατά πάσα πιθανότητα η γυναίκα μολύνθηκε «κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην περιοχή του Αμβούργου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η 50χρονη παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από τη Γερμανία, αλλά δεν εμφάνισε επιπλοκές και σήμερα είναι καλά στην υγεία της.

Συνολικά, στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταγραφεί 1.605 κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli και άλλοι 658 ασθενείς παρουσιάζουν το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ) που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook