Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ο Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Μετά την ξενάγηση που έγινε από τον φιλόλογο κ. Φουρναράκη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» κ. Πλατσιδάκη και την Αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. κυρία Ναναδάκη, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αρχείο και οι προοπτικές ανάπτυξής του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κτηριακό, δεδομένου ότι ο χώρος ο οποίος διατίθεται είναι πολύ μικρός, για να μπορέσει να υπάρξει μια αρχειοθέτηση και συντήρηση των πολυτίμων αρχείων, ούτως ώστε να αντέξουν στη φθορά του χρόνου. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κάνουν διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Χανίων, με στόχο την παραχώρηση ενός περιφερειακού δημαρχείου, στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα αρχεία.

Επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το ζήτημα των ρωσικών αρχείων, τα οποία έχει ζητήσει το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, προκειμένου να τα παραδώσει στη Ρωσία, με την οποία έχει συναφθεί σχετική συμφωνία. Απαίτηση του Ιστορικού Αρχείου, αλλά και όλων των φορέων του νησιού μας είναι τα αρχεία να παραμείνουν στην Κρήτη, αφού αφορούν ένα κομμάτι της κρητικής ιστορίας, και στη Ρωσία να παραδοθούν σε ψηφιοποιημένη μορφή.

Ακόμη, απώτερος στόχος είναι, εφόσον και οι οικονομικές συγκυρίες το επιτρέψουν, η μετατροπή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε Αρχείο-Μουσείο, ούτως ώστε τα έγγραφα, οι αρχειακές φωτογραφίες και πολλά άλλα σημαντικά ιστορικά αντικείμενα να καταστούν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν και ανταποδοτικά έσοδα.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπεσχέθη ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου τα αιτήματα, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, να ικανοποιηθούν.