Ένα ανέλπιστο δώρο Χριστουγέννων περίμενε 15 αστέγους των Χανίων οι οποίοι σε λίγες μέρες θα απολαμβάνουν αγαθά που για άλλους είναι αυτονόητα, όπως στέγη και τροφή.

Δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικο θαύμα αλλά για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.), σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες των Χανίων,  που πέτυχαν την ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για  κάλυψη αναγκών σε σίτιση, στέγαση αλλά και επαγγελματική ένταξη,  αστέγων του δήμου Χανίων.

Το πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, ύψους 130.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρωτογενές πλεόνασμα και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους.

Ήδη έχουν επιλεγεί οι  άστεγοι που θα ωφεληθούν ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται μια μονογονεϊκή οικογένεια (μητέρα και ένα ανήλικο παιδί) καθώς και μια τριμελής οικογένεια με ένα βρέφος, οι οποιοι μέχρι τώρα έβρισκαν καταφύγιο σε παραπήγματα και παγκάκια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. κ. Μιχάλη Βλαχάκη το πρόγραμμα "Στέγαση επανένταξη" αποτελεί μια πρώτη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την εκκλησία για την παραχώρηση κτιρίου στα Λενταριανά, προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μόνιμα, ξενώνας αστέγων.

Η εφαρμογή του Προγράμματος

Η εφαρμογή του προγράμματος στα Χανιά, είναι το απότέλεσμα της προσπάθειας της κοινωνικής υπηρεσίας του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π σε συνεργασία με φορείς του δήμου και της πόλης των Χανίων, συλλογικότητες όπως το "ΚΥΤΤΑΡΟ", το στέκι μεταναστών, τα ΚΑΠΗ, η οποία περιλάμβανε αρχικά την πλήρη χαρτογράφηση σε επίπεδο δήμου των αστέγων αλλά και των εν δυνάμει ωφελουμένων του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως άτομα που μένουν σε κάποια κατοικία αλλά σε κακές συνθήκες διαβίωσης

Μετά την καταγραφή αυτή, εξηγεί ο κ. Βλαχάκης "προχωρήσαμε σε πρόταση προς το Υπουργείο Εργασίας και πριν από δύο εβδομάδες ήρθε και η έγκριση για ένταξη στο πρόγραμμα, 15 συνολικά αστέγων του Δήμου Χανίων, με συνολική χρηματοδότηση 130.000 ευρώ".

Το πρόγραμμα "Στέγαση - επανένταξη" όπως μαρτυρά και το όνομά του στηρίζεται σε δύο πυλώνες, εξηγεί ο κ. Βλαχάκης.

Ο πρώτος αφορά σε σίτιση και στέγαση και η χρηματοδότηση αφορά στην πληρωμή ενοικίων σε διαμερίσματα που θα στεγαστούν οι ωφελούμενοι, στην αγορά οικοσυσκευών καθώς επίσης και η κάλυψη αναγκών σε καθημερινή σίτιση.

Τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους αστέγους θα ενοικιαστούν από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π μαζί με την Σύμπραξη Φορέων Χανίων ως εταίρο του προγράμματος.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εργασιακή επανένταξη, με βάση την οποία ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π θα χρηματοδοτεί ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς των αστέγων προκειμένου αυτοί να επανενταχθούν στην εργασιακή αγορά και να "σταθούν πάλι στα πόδια τους".

Μάλιστα, ενώ το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει εργασιακή επανένταξη για το 40% των ωφελούμενων, δηλαδή στην περίπτωση του Δήμου Χανίων, αυτό μεταφράζεται σε 6 άτομα, ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π μετά από σχετική έρευνα, θα εντάξει στον δεύτερο πυλώνα 11 με 12 άτομα.

Το κομμάτι της εργασιακής επανένταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς στόχος είναι σε βάθος χρόνου, οι σημερινοί άστεγοι να γίνουν ενεργοί πολίτες και μετά τη λήξη του προγράμματος, να μην βρεθούν και πάλι στο δρόμο.

Το Πρόγραμμα ξεκινά από την 1/1 του 2015 και αυτήν την στιγμή ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π και η Σύμπραξη Φορέων Χανίων,  βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν οι χώροι αλλά και οι φορείς που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή του.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί αγγελία πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος και επιχειρηματίες που θα θελήσουν να προσλάβουν άστεγο, δικαιούχο του προγράμματος.

Διεργασίες για παραχώρηση κτιρίου από την Εκκλησια στο Δήμο για την δημιουργία ξενώνα αστέγων

Η εφαρμογή βέβαια του Προγράμματος "Στέγαση - επανένταξη" δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αστέγων εξηγεί ο κ. Βλαχάκης σημειώνοντας ότι ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π, σε συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή, προσπαθεί να δώσει πιο μόνιμο χαρακτήρα στην παρέμβασή του,  μέσα από τη δημιουργία ξενώνα αστέγων.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ιερα Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου για την παραχώρηση ενός κτιρίου στα Λενταριανά το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ξενώνα αστέγων.

Πρόκειται για ένα κτίσμα της δεκαετίας του '50, που λειτουργούσε ως οικοτροφείο και το οποίο, μετά από τις κατάλληλες παρεμβάσεις και κτιριακές βελτιώσεις,  θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μόνιμο ξενώνα αστέγων.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς προκειμένου να είναι δυνατή η οποιαδήποτε χρηματόδηση ή ένταξή του σε πρόγραμμα για την αξιοποίησή του.

Όπως όμως απέδειξαν όλοι όσοι εργάστηκαν αυτό το διάστημα για την ένταξη αστέγων των Χανίων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, με συλλογική προσπάθεια, όλα γίνονται.

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]