Αλλαγές στον «χάρτη» των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από και προς την Κρήτη δρομολογεί η έναρξη από αύριο Τετάρτη (8/6) της συνεργασίας των εταιρειών ΑΝΕΚ και Attica group στις γραμμές Ηράκλειο – Πειραιάς αλλά και Πάτρα - Ανκόνα.

Η συμφωνία των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών που αποσκοπεί στην ανάκαμψη ή και αντιστροφή των ζημιών, λόγω της αύξησης του κόστους και του έντονου ανταγωνισμού, προβλέπει ότι στην γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο τα δρομολόγια θα εκτελούνται από το «Olympic Champion» της ΑΝΕΚ και το «Superfast XII» της Attica Group. 

Επομένως βγαίνουν «εκτός» τα πλοία «Κρήτη Ι» και «Κρήτη ΙΙ» της ΑΝΕΚ.

Επίσης στην γραμμή Χανιά – Πειραιάς – Χανιά , τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τα πλοία «Έλυρος» και «Λατώ» της ΑΝΕΚ, ενώ μένει οριστικά «εκτός» το «Blue Horizon» της Attica Group. (Ήδη η εταιρεία αφαίρεσε το δρομολόγιο των Χανίων από την ιστοσελίδα της).

Τέλος και σε ότι αφορά στην γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τα πλοία «Hellenic Spirit» της ΑΝΕΚ και «Superfast VI» και «Superfast XI» της Attica Group.

Από αυτή την συνεργασία οι δύο εταιρείες προσδοκούν σε μια σημαντική μείωση των ζημιών, παρέχοντας τις ίδιες υψηλές υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό. 

Σύμφωνα με ακτοπλοϊκούς κύκλους η ΑΝΕΚ, προσδοκεί για το 2011, να μηδενίσει τις ζημίες της, και να εμφανίσει κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται πως , η ΑΝΕΚ, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, είχε, σε επίπεδο ομίλου, ζημίες μόλις 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 18,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Σε ότι αφορά την Attica Group, η συμφωνία αυτή σημαίνει και για αυτήν σημαντικό περιορισμό των ζημιών της.

Σύμφωνα πάντα με ναυτιλιακούς κύκλους, από τις αλλαγές αυτές και σε ότι αφορά στις γραμμές Ηράκλειο – Πειραιάς και Πάτρα – Ανκόνα, οφέλη θα αποκομίσει και η Minoan Lines, καθώς μειώνεται η προσφερόμενη χωρητικότητα και στις δύο γραμμές και αυξάνεται, βέβαια, η πληρότητα όλων των πλοίων. 

Εκείνο που απομένει είναι το πώς θα αντιδράσουν άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες, αν και τα περιθώρια για αλλαγές σε δρομολογήσεις πλοίων είναι περιορισμένα, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και των προβλέψεων για μειωμένη κίνηση επιβατών (ειδικά του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού) κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Flashnews.gr