Το βακτήριο E.coli προκάλεσε δύο νέα θύματα στη Γερμανία, ανεβάζοντας σε 25 το συνολικό απολογισμό των νεκρών, οι 24 από τους οποίους καταγράφηκαν στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Κάτω Σαξονίας (βόρεια Γερμανία).

Τα δύο νέα θύματα είναι δύο γυναίκες, ηλικίας η μία 74 ετών και η άλλη 88 ετών, που υπέκυψαν αντίστοιχα στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου αφού εμφάνισαν τα συμπτώματα του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου -σοβαρά νεφρικά προβλήματα που προκαλεί το βακτήριο E.coli.

Εκτός από τους 24 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, η Σουηδία έχει καταγράψει επίσης ένα νεκρό, μια γυναίκα που μολύνθηκε στη διάρκεια ταξιδιού της στη Γερμανία.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σήμερα τη Γερμανία επειδή έκρουσε χωρίς αποδείξεις τον κώδωνα του κινδύνου για λαχανικά χαρακτηρίζοντάς τα ύποπτα ως πηγή μετάδοσης του φονικού βακτηρίου, ενώ κήρυξε επίσης αβάσιμες απαγορεύσεις της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών.

«Έχει κρίσιμη σημασία οι εθνικές αρχές να μην σπεύδουν να κηρύξουν αναπόδεικτους συναγερμούς, επειδή αυτό δημιουργεί ψυχώσεις και προβλήματα» προειδοποίησε ο επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι στη διάρκεια συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Είναι σημαντικό να κηρύσσονται συναγερμοί όταν είμαστε βέβαιοι για τα επιστημονικά δεδομένα», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας μια θέση που διατυπώθηκε την προηγουμένη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Ντάλι, «η επιδημία είναι περιορισμένη στο Αμβούργο» και «δεν υπάρχει κανένας λόγος να λαμβάνονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα απαγορεύσεις όλων των προϊόντων, επειδή αυτές είναι δυσανάλογες», επέμεινε.

Ο Ντάλι επέκρινε έτσι την απόφαση των γερμανικών αρχών να συστήσουν να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών, ντοματών και σαλατών ανεξαρτήτως προέλευσης, γεγονός που προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την κατάρρευση του τομέα στην Ισπανία και σε πολλά άλλα κράτη.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αποδεσμευτεί μια βοήθεια περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των παραγωγών λαχανικών και φρούτων της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση των πωλήσεων των προϊόντων τους εξαιτίας της επιδημίας του E.coli.

«Θα προτείνουμε ένα ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ» σε χρηματοπιστωτικές αρωγές για να καλυφθούν οι απώλειες των αγροτών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις των απωλειών που θα γίνουν από τις χώρες.

«Θα πάρουμε την περίοδο από το τέλος Μαΐου, που σηματοδοτεί την αρχή της κρίσης, ως το τέλος Ιουνίου» για να υπολογίσουμε το ποσό των αποζημιώσεων, πρόσθεσε.

Ο επίτροπος έκανε δηλώσεις στο περιθώριο μιας έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook