Την εκτίμηση πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι εξαιρετικά “εύθραυστος” για να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία προβάλλει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, η αποτυχία των Ευρωπαίων οικονομικών και πολιτικών ιθυνόντων να “υποχρεώσουν” τις τράπεζες σε άμεση ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας ώστε να μπορούν να … αντέξουν μια ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία εντός της Ένωσης και δη της Ευρωζώνης, περιπλέκει τώρα τις προσπάθειες διευθέτησης της ελληνικής κρίσης χρέους!
Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία στην πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία οι “αδυναμίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αυτομάτως αποκλείουν κάθε πιθανότητα να δεχθεί η ΕΚΤ, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια λύση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μόνο που αυτή η παρελκυστική τακτική, όπως την χαρακτηρίζει το Bloomberg, σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι “παίζουν” με τις πιθανότητες να αυξάνουν συνεχώς – και ίσως μάταια – το κόστος που επωμίζονται οι φορολογούμενοι πολίτες τους αναφορικά με τη συνεχιζόμενη ροή κεφαλαίων υπό την μορφή ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα επιμηκύνουν και τα … βάσανα των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών!
“Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο για τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης αλλά και για τις τράπεζές τους ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά”, τονίζουν οι αναλυτές.
Ενδεικτική είναι μια έρευνα της Independent Credit View, μια ελβετικής εταιρείας αξιολόγησης, που καταδεικνύει πως οι 33 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 347 δις δολάρια μέχρι τα τέλη του 2012 προκειμένου να ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να διαχειρισθούν δυνητικές απώλειες από μια κρατική στάση πληρωμών ή ένα haircut εντός Ευρωζώνης, από τις χώρες δηλαδή στις οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα κρατικά τους χρέη.
Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπολογίζεται ότι είναι “ανοικτές” σε περίπου 188 δις δολάρια – όπως τα υπολογίζει το Bloomberg – σε ομολογιακές εκδόσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας (!). Μόνον στο ελληνικό χρέος οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν \’εκθεση 52,3 δις δολαρίων, σύμφωνα και με τη σχετική αποτίμηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Αυτό το κολοσσιαίο χρέος σημαίνει πολλούς … μπελάδες για τις τράπεζες, λέει το Bloomberg, που σημειώνει πως μόλις τον περασμένο μήνα, σε σχετική έρευνα μεταξύ των συνδρομητών του αλλά και επιφανών διαχειριστών κεφαλαίων, το 85% των ερωτηθέντων δήλωνε πεπεισμένο για μια ελληνική χρεοκοπία και δη μέσα σε ορίζοντα διετίας.
Κάπως έτσι τώρα οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναζητούν πλέον, εναγωνίως, τρόπους και μεθόδους για να “διατηρήσουν στη ζωή” την Ελλάδα, ΧΩΡΙΣ να πυροδοτήσουν ένα “πιστωτικό γεγονός” που θα επέτρεπε στους αδηφάγους και αδημονούντες οίκους αξιολόγησης να κηρύξουν τη χώρα σε χρεοκοπία και να υποβαθμίσουν έτι περαιτέρω την αξιολόγηση των υπολοίπων χωρών του Μνημονίου.
Γι΄αυτό και οι προσπάθειες τύπου “Πρωτοβουλίας Βιέννης”, γι\’ αυτό και ο … “εξορκισμός” κάθε σεναρίου αναδιάρθρωσης.
Κι όπως σημειώνει ο κύριος Laurence D. Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων ανά τον κόσμο, η Ευρώπη απλώς χρειάζεται ένα τεράστιο TARP, ένα κολοσσιαίο ταμείο αρωγής των τραπεζών της, για να κερδίσει και χρόνο και πόρους να αντέξει την ελληνική ή όποια άλλη χρεοκοπία.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook