Το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης των Χανίων είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Κρήτη που λόγω υψομέτρου δεν επηρεάζεται από ενδεχόμενο τσουνάμι.

Για να μπορέσει όμως, σε μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή να λειτουργήσει ως κύρια πύλη εισόδου του νησιού για την υποδοχή εξωτερικής βοήθειας, κρίνεται αναγκαία η άμεση ενίσχυση του με τα απαραίτητα έργα υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν, όχι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην αποτελεσματική προστασία των κατοίκων του απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Αυτό αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης ζητώντας τους άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος.

«Όπως πιθανώς γνωρίζετε -αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Βαλυράκης- στις 30/5/2011 πραγματοποιήθηκε επί χάρτου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η Πανευρωπαϊκή άσκηση Πολιτικής Προστασίας «Ποσειδών» η οποία θα ολοκληρωθεί επί πεδίου τον Οκτώβριο. Η άσκηση αφορά την ανάπτυξη και επέμβαση δυνάμεων και την ενσωμάτωση βοήθειας σε προσωπικό και εξοπλισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σε μια ακραία φυσική καταστροφή από σεισμό, η οποία προκαλεί εν συνεχεία σαρωτικό κύμα τσουνάμι και βασίζεται σε στοιχεία από τον μεγάλο σεισμό του 365 π.Χ. που επηρέασε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ειδικών -συνεχίζει ο βουλευτής- μια τέτοιας έκτασης φυσική καταστροφή σήμερα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις επικοινωνίες, με ζημιές στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω καταστροφών στις υποδομές της ΔΕΗ, αλλά και μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες της Κρήτης, με κλειστά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα λόγω κυμάτων, έως και διχοτόμηση του νησιού με αποκλεισμό του νοτίου τμήματος λόγω κατολισθήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως καταλήγει ο Χανιώτης πολιτικός, θα δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό των βασικών πυλών εισόδου του νησιού (λιμάνια Χανίων και Ηρακλείου, αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης Ηρακλείου) καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κρίσιμες πρώτες ώρες για την υποδοχή εξωτερικής βοήθειας. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αεροδρόμιο Ιωάννης Δασκαλογιάννης των Χανίων το οποίο δεν επηρεάζεται από ενδεχόμενο τσουνάμι λόγω υψομέτρου.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook