Oι ελλείψεις προσωπικού στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αποκάλυψαν και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν και οι αντίστοιχες των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης ακόμη και σε φάρμακα και αναλώσιμα, ευτελούς, συχνά αξίας, και αναγκάζουν τους γιατρούς να ζητούν αναλώσιμα από τους συγγενείς των νοσηλευόμενων ή να βρίσκουν λύσεις με αλχημείες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, που λειτουργεί με δανεικούς αναπνευστήρες από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας και κινδυνεύει να κλείσει ελλείψει αναλώσιμων όπως συσκευές για ορούς, στρόφιγγες τριών οδών, καθετήρες κ.α
. Όμως πρόκειται για μία Μονάδα που έχει καλυμμένα και τα 6 κρεβάτια της εδώ και 15 μέρες και μάλιστα με βαριά, διασωληνωμένα περιστατικά.

Το προσωπικό

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι το άλλο μεγάλο αγκάθι των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εκτός από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, που συρρικνώθηκε κατά 2 κλίνες, λόγω της λήξης συμβάσεων νοσηλευτών, πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν στο σύνολό τους οι μονάδες, που συχνά αναγκάζονται να λειτουργούν με δύο νοσηλευτές ανά βάρδια αντί για τρεις και να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Η ΜΕΘ του Βενιζέλειου, με δυνατότητα ανάπτυξης 14 κρεβατιών, λειτουργεί μόνο τα 11 επειδή δεν έχει το απαιτούμενο νοσηλευτικό και ιατρικό (ειδικευόμενους) προσωπικό
Πληρότητες στο κόκκινο.

Η μονάδα του Βενιζέλειου έχει μονίμως υψηλές πληρότητες, όπως και αυτή του ΠΑΓΝΗ, που έτσι κι αλλιώς είναι ανεπαρκής, δεδομένου ότι διαθέτει μόλις 11 κρεβάτια, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης με δυναμικότητα 700 κλινών. Η ανεπάρκεια των ΜΕΘ του Ηρακλείου, να καλύψουν τις ανάγκες, που συχνά προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα, είναι εμφανής από την κίνηση των περιστατικών σε άλλες ΜΕΘ, όπως αυτή του νοσοκομείου του Ρεθύμνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook