Νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι μετρ του σκακιού χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, σε σχέση με τους ερασιτέχνες παίκτες.

Η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογή όχι μόνο στα υπόλοιπα επιτραπέζια παιγνίδια, αλλά και σε άλλους τομείς στη ζωή όπου απαιτείται έμπνευση για την επίλυση ενός προβλήματος, όπως για παράδειγμα στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος ή στον εντοπισμό μιας σοβαρής βλάβης από έναν μηχανικό.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, υπό τον Κέιτζι Τανάκα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία δύο ομάδων εθελοντών παικτών «σόγκι» (της ιαπωνικής εκδοχής του σκακιού).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης για να συγκρίνουν τη ροή αίματος στους εγκεφάλους των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών παικτών, την ώρα που ζητούσαν και από τις δύο ομάδες εθελοντών να σκεφτούν την επόμενη κίνησή τους.

 Έτσι, διαπίστωσαν ότι οι πιο εξελιγμένοι παίκτες ενεργοποιούν συνδυασμένα τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την μεγιστοποίηση της έμπνευσης, την υλοποίηση στόχων και την αναγνώριση προτύπων, ενώ αντίθετα στους ερασιτέχνες δεν ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook