Αντίθετη σε κάθε λύση που θα παραπέμπει σε χρεοκοπία, επιλεκτική ή πλήρη, παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ), επισήμανε ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Δεν επιθυμούμε αναδιάρθρωση, haircut και ούτω καθεξής», δήλωσε ο κ.Τρισέ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. «Αποκλείουμε κάθε συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών που δεν θα είναι εθελοντική», τόνισε και πρόσθεσε: «Όχι σε πιστωτικό συμβάν, όχι σε στάση πληρωμών». 
Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΚΤ αρνήθηκε να εκφραστεί καθαρά υπέρ μίας εθελοντικής μετακύλισης χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια η τράπεζα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια. Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Πιθανή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση έντονης «επαγρύπνησης» για πληθωριστικές πιέσεις επισήμανε ο κ.Τρισέ, χρησιμοποιώντας φρασεολογία που δείχνει ότι είναι πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. 
«Χρειάζεται ισχυρή επαγρύπνηση», δήλωσε ο Τρισέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φράση παραδοσιακά υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Την ίδια γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει και πριν από την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο. 
Τα σχόλιά του έγιναν αφού η Τράπεζα άφησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,25%. 
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι η τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα οδηγήσουν σε ράλι τιμών/μισθών καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αφενός επιβεβαιώνει την δέσμευση της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αφετέρου εκτιμάται ότι θα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που σηκώνουν το βάρος μεγάλων χρεών.

Προς τράπεζες 
Ο κ. Τρισέ είπε ακόμη ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, πρέπει να αυξήσουν επειγόντως τα κεφάλαια και την αποτελεσματικότητά τους.
Με αυτή τη δήλωση, ο κ. Τρισέ υποδήλωσε ότι πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση οι τράπεζες της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές. 
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη συνέχιση της χωρίς περιορισμούς χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, μέσω του συστήματος των δημοπρασιών της με σταθερό επιτόκιο, για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 11 Οκτωβρίου 2011. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να διεξάγει δημοπρασίες για χορήγηση χωρίς περιορισμούς ρευστότητας τρίμηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο στις 27 Ιουλίου, 31 Αυγούστου και 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook