Κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του uπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου.

Μαζί με τα μέτρα που θα απαιτηθούν φέτος, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά τομέων με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 28 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2011-2015.

Νέοι φόροι, αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο, αλλά και εφαρμογη προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ή δραστική μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία, είναι μερικά μόνο από τα επώδυνα μέτρα που περιέχονται σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο Μεσοπρόθεσμα, αλλά θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο που θα ακολουθήσει.

Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται, αλλά και την έκταση της χρονικής εφαρμογής του μέτρου. Στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ και θα ισχύσει για 4 χρόνια.

Στα 501 δισ. το το χρέος χωρίς το μεσοπρόθεσμο

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομιού πλαισίου παραθέτει πραγματικά εντυπωσιακά ενίοτε και σοκαριστικά στοιχεία για την εξέλιξη κρίσιμων δημοσιονομικών μεγεθών χωρίς την εφαρμογή του πλαισίου αυτού, αλλά προφανώς και κανενός άλλου μέτρου.

Βάσει αυτών, χωρίς καμία περέμβαση, το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ ή 198% του ΑΕΠ το 2015. Φέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό – παρά την εφαρμογή του μνημονίου – το χρέος θα ανέλθει στα 364 δισ. ευρώ.

2011-2015: παρεμβάσεις ύψους 28 δισ.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναφέρει το υπουργείο στο ενημερωτικό σημείωμά του, συντάχθηκε από την Κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των υπουργείων.

«Είναι υποχρέωση που απορρέει από τον Νόμο 3871/2010, που εμείς ψηφίσαμε και αποτελεί τη δική μας δέσμευση για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, την οριστική βιώσιμη επίλυση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και τη σταδιακή ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και ορίζει τους στόχους και τις πολιτικές παρεμβάσεις που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξή τους, προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Για πρώτη φορά στην χώρα ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός προγραμματισμός αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια και εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για την κάλυψη της πρόσθετης προσπάθειας που απαιτείται για το 2011, καθώς και για όλα τα χρόνια έως το 2015, επισημαίνει και παραθέτει πίνακα με τα ποσά που επιδιώκεται να εξοικονομηθούν από κάθε παρέμβαση το διάστημα 2011-2015.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook