Απο την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος σε ολόκληρη την Κρήτη και ξεκινά – αποκλειστικά – η μετάδοση ψηφιακού σήματος από την Digea.

Αρχικά , η μεγάλη αυτή αλλαγή, είχε καθοριστεί για τις 19/12, αλλά με νεώτερη Υπουργική απόφαση, μετατέθηκε κατά 10 ημέρες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση : «Ορίζεται η 29 Δεκεμβρίου 2014 ως η υποχρεωτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα έχει πραγματοποιηθεί οριστική παύση κάθε μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος με αναλογικό τρόπο σε όλη την επικράτεια»

Έτσι, εκτός από τα κέντρα εκπομπής στα βόρεια του νησιού, που εκπέμπουν μόνο ψηφιακά, το ίδιο θα γίνει και για όλες τις περιοχές στην ενδοχώρα και στα νότια, που σήμερα «βλέπουν» αναλογική τηλεόραση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όλοι οι κάτοικοι του νησιού που δεν έχουν τηλεοράσεις που στηρίζουν μετάδοση ψηφιακού σήματος MPEG 4 θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητές για να μπορέσουν να βλέπουν τηλεόραση.

Όμως υπάρχει άμεσος κίνδυνος τα χωριά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεόραση.

Και αυτό γιατί και στην ενδοχώρα της Κρήτης, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές της χώρας.

Η Digea – που είναι αποκλειστικός πάροχος του ψηφιακού σήματος – δεν θέτει από την αρχή σε λειτουργία όλους τους αναμεταδότες και λόγω της φύσης του εδάφους πολλές περιοχές μένουν χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν τη Digea για να τοποθετήσει δευτερεύοντες αναμεταδότες προκειμένου να γίνεται λήψη ψηφιακού σήματος. Το κόστος αυτών των αναμεταδοτών για τον Δήμο ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000 ευρώ έκαστος.

Οπότε ή τα πληρώνει ο Δήμος, ή μένουν οι δημότες χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών θα δοθεί η δυνατότητα – μέσω της Περιφέρειας – χρηματοδότησης της εγκατάστασης αναμεταδοτών από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».προκειμένου να πληρώσουν οι Δήμοι την Digea για να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη σε όλα τα χωριά. 

Έτσι η επιδότηση αποτελεί ένα ακόμη «τυράκι στην πίτα» της Digea, δηλαδή την σύμπραξη των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. η οποία θεωρείται ότι έχει ευνοηθεί ήδη :

(α) από την σχεδόν φωτογραφική ανάθεση της αποκλειστικότητας διανομής σήματος, (β) από τη δυνατότητα να εισπράττει ενοίκια για τις συχνότητες, σε πολλαπλάσιο κόστος από αυτό που πληρώνει στο κράτος, (γ) από την ενοικίαση των υπηρεσιών της από την δημόσια τηλεόραση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, (δ) από διάφορες νομικές διευκολύνσεις με τις οποίες υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής μπορούν να παραχωρούνται στην Digea χωρίς κόστος.

Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα κάνουν οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίοι δεν θα βλέπουν τηλεόραση έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook